Lumea elegantă inventată de Coco Chanel

Îmbracă-te prost și oamenii își vor aminti rochia; îmbracă-te impecabil și își vor aminti femeia.” , “O femeie care nu poartă parfum nu are viitor.”, “Eleganța nu înseamnă să porți o rochie nouă.”, “ Moda dispare, doar stilul rămâne același.”,  “Moda este arhitectură: ține de proporțiile corecte.”, “ Au existat câteva ducese de Westminster, dar există o singură Chanel.”

Iar dacă încă nu știi cine a inventat moda și stilul în sens modern, află că Gabrielle „Coco” Chanel este creatoarea multor idei (pălării, costumul clasic, încălțăminte, bijuterii) care au marcat lumea mondenă a timpului.

Atât de mare este moștenirea lui Coco Chanel încât fanii fac pelerinaje la apartamentul ei din Paris (deși a stat peste 30 de ani la Hotelul Ritz), care e păstrat așa cum l-a lăsat. Iar fiecare parte conservă din compoziția stilului ei monocrom, a perlelor supradimensionate sau a rujului roșu care au făcut-o celebră.

În ceea ce privește frumusețea, totul a început cu parfumul Chanel No. 5. Este cel mai bine vândut parfum din lume. Din lume! Asta înseamnă că foarte  mulți oameni miros la fel. A fost creat de Chanel în 1921 împreună cu parfumierul țarului rus, Ernest Beaux. Se pare că ea a ales a cincea mostră, iar numele s-a păstrat.

Era prima dată când o casă de modă a creat un parfum și a devenit rapid un succes. În același timp, Chanel a început să se lanseze la nivel internațional cu o gamă de produse de frumusețe (1924) și de îngrijire (1929).

Și fiindcă nu își închipuia cum poate o femeie să iasă afară din casă nearanjată și atribuind acestui obicei o lipsă de politețe, ea a creat unele din tiparele de modă cele mai utilizate.

Rochia scurtă neagră a fost creată de Coco Chanel ca o rochie pentru seară sau pentru cocktail și a devenit un item esențial în orice garderobă.  Rochia scurtă neagră ar trebui să fie scurtă și elegantă. În principiu, nu ar trebui să fie la modă, fiindcă data viitoare când o vei îmbrăca va fi depășită. Liniile drepte și materialul de calitate sunt cel mai bun pariu pentru o rochie neagră.

 Imaginează-ți că dacă Chanel nu ar fi existat, ar fost șanse ca acum să porți un corset. Ea a observat că luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu mai e lux. Astfel, ea și-a lăsat părul scurt, a dărâmat mitul corsetului și l-a înlocuit cu ceea ce numim costumul Chanel.

Te gândești să îți iei o geantă plic? Coco Chanel a inventat o geantă simplă din piele cu un logo ce unește doi C și o curea din metal. Această geantă a rămas un standard în modă de-a lungul istoriei.

Poate că nu Chanel a inventat pantalonii, însă în secolul trecut aceștia erau purtați doar de bărbați.  Ea a decis că femeile ar trebuie să aibă aceeași libertate de mișcare, iar rochiile și fustele le împiedicau fizic: „Le-am dat înapoi femeilor simțul libertății. Le-am dat corpurile înapoi – corpuri care erau stropite de sudoare, din cauza dantelăriei, a corseturilor, a lenjeriei intime și dresurilor”. Când a hotărât că nu este confortabil să călărești în timp ce porți o fustă, Chanel a luat literalmente pantalonii unui bărbat care făcea echitație și i-a purtat.

Când Coco Chanel s-a întors arsă de soare dintr-o excursie la Cannes cu iahtul, ea a dat startul unei noi inovații, pe bază căreia acum funcționează o industrie întreagă: bronzatul.

Atentă la detalii, Chanel și-a creat o reputație pentru utilizarea bijuteriilor și realizarea unor combinații inovative folosind pietrele prețioase, perle și metal. Constrastul puternic între simplitatea ținutei și accesoriile mari au introdus  naturalețea în formula artistică a lumii.

Coco Chanel era atât de încântată de buzunare încât le-a introdus în multe din modelele ei pentru poșete. Culorile predominante în designul ei erau navy, bej, gri, iar acestora le-a adăugat accente puternice sau dintr-o paletă mai largă. Cheia filozofiei sale de creație era construcția de piese clasice care să supraviețuiască în timp.

 În secolul XX, Chanel a revoluționat industria modei. A aruncat la gunoi trendurile modei convenționale și a introdus propria idee despre femeia modernă. Foarte diferit față de trendurile anterioare, stilul creat de Coco Chanel poate fi considerat unic și modern. A schimbat întreaga manieră în care femeia privea moda și a stabilit noi standarde.

 Veronica Enușcă