Machiajul avangardist, o formă de artă

Machiajul avangardist este tipul de machiaj cel mai greu de realizat, fiind destinat prezentărilor de modă, deghizărilor, actorilor de film și de teatru, ședințe foto profesioniste, balurilor pe teme fanteziste. De obicei, machiajul avangardist are caracter ornamental și are rolul de a reprezenta o anumită epocă, de a ajuta la intrarea in pielea unui personaj.

Un asemenea machiaj necesită cunoștințe solide în domeniu, putând fi realizat la adevărata valoare doar de către make-up artiștii cu imaginație, îndemânare și experiență. Deci, machiajul avangardist nu va fi niciodată o reprezentare a celui care îl poartă, deoarece tehnicile folosite schimbă, de cele mai multe ori, fizionomia modelului.

Machiajul avangardist nu are limite, rezultatul putând fi unul de excepție, o adevărată operă de artă cu un grad ridicat de complexitate.

Pregătirile pentru un machiaj avangardist durează mult în comparație cu un machiaj obișnuit. Poate dura și zile întregi dacă este necesară definirea unui concept în termeni practici: alegerea culorilor, a motivelor care să ajute la obținerea atitudinii dorite, consultarea cu alți make-up artiști, dacă este vorba despre o prezentare de modă sau dacă machiajul este realizat pentru actorii de film sau de teatru.

Și machiajul în sine durează câteva ore, în comparație cu un machiaj obișnuit care durează 30-40 de minute. Machiajul avangardist este o adevărată operă de artă și extrem de complex, iar munca din spatele acestora este foarte solicitantă atât pentru modelul care îl poartă, cât și pentru make-up artist.

În cadrul machiajului avangardist se poate include și body-painting sau efecte cinematografice – răni, arsuri, cicatrici. Pentru acest tip de machiaj este nevoie de multă imaginație, experiență și talent, calități ale unui make-up artist.

Materialele pentru un machiaj avangardist sunt costisitoare și se compun din: acuarele speciale pentru piele, farduri în nuanțe intense, strasuri, pietricele, pene, gene false în diferite culori și mărimi, rujuri în nuanțe neobișnuite, accesorii speciale, pensule pentru make-up artistic.

Pentru unii, machiajul avangardist poate fi șocant. În orice caz, el are rolul de a impresiona și de a transmite un mesaj puternic celui care privește şi nu este destinat purtării zilnice, pe stradă, la birou.

 Valentina Onofriesei

Surse foto:

weheartit.com

kristaparis.com

behance.net