Prin mâncare de sezon se întelege multitudinea de fructe şi legume, care se pot consuma proaspete, pe parcursul unui anumit anotimp. Dacă în timpul verii ne bucurăm de diversele salate verzi, din legume pe care le putem achiziţiona proaspete de la piaţă (castraveţi, roşii, ardei gras, vinete, dovlecei, mazăre, porumb şi morcovi) sosirea anotimpului mai rece nu trebuie să ne pună pe gânduri în ceea ce priveşte dieta bio, deoarece toamna este un sezon la fel de bogat în fructe şi legume ca şi vara.
Printre cele mai recomandate legume, bogate în vitamine şi antioxidanţi, sunt delicioasele vinete. Preparatele, care au ca ingrediente principal vinetele, sunt cunoscuta salată de vinete, zacusca şi musacaua. Vinetele au calitatea de a reduce cantitatea de colesterol din sânge şi de a regla funcţiile ficatului şi ale pancreasului.
Începutul toamnei se defineşte prin cumpărături agitate şi multe gospodine grăbite să pregătească faimoşii castraveciori muraţi sau gogoşarii. Murăturile se caracterizează printr-un conţinut mare de vitamine şi minerale.
Dovleacul. Deşi românii nu sărbătoresc cu mare fast Halloween-ul, plăcinta de dovleac rămâne în topul preferinţelor când vine vorba de desert. Dovleacul este un aliment indicat în cazul unor boli precum diabetul şi cancerul, datorită conţinutului mare de antioxidanţi. Această proprietate este benefică şi în lupta cu timpul, consumul de dovleac prevenind îmbătrânirea prematură. Conţine cantităţi mari de vitamina A şi C şi regularizează tranzitul intestinal.
Conopida este adesea consumată în timpul curelor de slăbire, având proprietăţi energizante. Conopida murată este un aliment care să găseşte în cămara oricărei gospodine care se respectă. Pe lângă beneficiile pe care le are în prevenirea unor boli de inimă şi a cancerului, conopida este…delicioasă.
După o vară bogată în roşii proaspete, toamna este timpul sucului conservat de tomate, care este un ingredient de bază al oricărui tip de mâncare. Sucul de roşii are numeroase proprietăţi curative, ce combat obezitatea, diabetul, infecţiile respiratorii şi afecţiuni ale sistemului osos.
Strugurii, în special cei negri, conţin antioxidanţi ce previn îmbătrânirea prematură. Aceştia sunt bogaţi în vitamine, care îmbunătăţesc sistemul imunitar. În general strugurii sunt folosiţi pentru vin, dar şi mustul dulce este bogat în vitamine!
Gutuia este fructul parfumat al toamnei. În cazul în care se consumă proaspete, gutuile au influenţe benefice asupra funcţionării normale a ficatului. Dulceaţa de gutui este un desert excelent, având proprietăţi pozitive asupra stării de spirit. Acestea pot fi adăugate în diverse salate de fructe sau chiar legume, deoarece stimulează procesul de digestie. Sucul de gutui, în combinaţie cu cel de morcovi şi puţină miere, consumat proaspăt, întăreşte sistemul imunitar. Gutuia deţine proprietăţi antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive şi tonice.
Perele sunt fructe bogate în fibre care menţin echilibrul nivelului de zahăr din sânge. Perele sunt bune consumate proaspete sau la diverse deserturi, ca să nu mai vorbim de minunata dulceaţă.
Nucile sunt foarte hrănitoare, sunt bogate în calciu, potasiu, sodiu, fier şi magneziu. Au proprietăţi laxative şi sunt benefice pentru aspectul pielii. Sunt bogate în cupru, aşadar sunt recomandate celor ce suferă de anemie. Dulceaţa de dovlecei cu lămâie şi nuci este un deliciu al toamnei.
Prune sunt bune atât consumate proaspete, cât şi sub formă de compot, gem sau dulceaţă. Sunt bogate în vitamie, calciu, fier şi potasiu. Acestea sunt benefice pentru sistemul nervos şi înlătură senzaţia de oboseală. Desemenea, prunele au un rol pozitiv în stimularea digestiei, elimină toxinele din organism, stimulează pofta de mâncare şi înlătură anemiile.
Cristina Mîrzoi
sursa foto: flickriver.com