Mărțișor – să ne îndrăgostim din nou de primavară

Mărțișor   să ne îndrăgostim din nou de primavară

În fiecare an, în prima zi de martie, tradiția locala ne rezervă o bucurie aparte, un motiv special pentru a ne îndrăgosti mereu, cu aceeași nestavilită pasiune, de primavară: mărțișorul.

Simbol al renașterii naturii la viață, al luminii și al bucuriei de a trăi, mărțișorul picură în monotonia activităților cotidiene, un strop de culoare, seninătate, optimism și prospețime, deopotrivă.

Scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai intâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăție de suflet… Țăranii pun copiilor mărțișoare ca să fie curați ca argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească”, scria odinioară George Cosbuc.

Asta pentru că la originile sale, snurul mărțișorului legă alături un bănuț de argint, cu care oamenii cumpărau vin roșu, pentru ca peste an să fie sănătoși și rumeni în obraji, căs proaspat, pentru a se bucura de un chip senin și privire curată și pâine de pe vatră, pentru prosperitate și hambare pline.

Odinioară, oamenii credeau în puterile magice ale mărțișorului, dar chiar dacă vremurile au schimbat acest lucru și astăzi îl privesc ca pe o copilărie, micuțul simbol al primăverii demonstrează o unică, indestructibila forță, pe care nimeni și nimic nu i-o poate contesta: aduce veșnic zâmbetul pe buze, făcându-ne să ne îndrăgostim din nou de primavară.

via yupi.md