Moda produselor organice a inceput de ceva timp sa creeze furori si in Romania, marile magazine precum Carrefour, Kaufland, Real rezervand raioane speciale pentru produsele bio. Cert este ca, in prezent, daca vrei sa achizitionezi produse organice, acest lucru nu reprezinta o problema, posibilitatile fiind multiple.
Intrebarea este insa : “Daca merita intr-adevar sa cheltui mai mult pe astfel de produse?” Depinde. Asa cum vom vedea in continuare, unele produse ecologice sunt clar alternative mai sanatoase, altele nu.
Hainele organice
In procesul industrial de inalbire si vopsire al hainelor intervin o multime de substante toxice. Acestea se impregneaza in material astfel incat, ajung pana la tine in momentul in care porti articolele vestimentare respective.
Conform studiului realizat de Greenpeace – “Dirty Laundry”, 67% din hainele testate contineau substante toxice. La acest studiu au participat si marile firme fabricante de haine precum: Armani, Benetton, Blazek, C&A, Calvin Klein, Diesel, Esprit, Gap, H&M, Jack & Jones, Levi’s, Mango, Marks & Spencer, Metersbonwe, Only, Tommy Hilfiger, Vancl, Vero Moda, Victoria’s Secret, and Zara.
Calvin Klein a iesit premiant, 88% din articolele sale continand produsi chimici periculosi. Pe locul doi se afla Levi’s cu 82% si Zara, unul dintre cele mai populare branduri de haine din intreaga lume, este pe locul trei avand 70% din haine “toxice”. Fara a fi un invingator in lupta cu NPEurile, H&M se situeaza mult mai bine, doar o treime din hainele produse fiind purtatoare de substante toxice.
In schimb, hainele organice, fabricate in mare parte din canepa si bumbac organic si fara inalbitori, nu sunt agresive pentru mediu si nici nu contin substante toxice susceptibile sa actioneze ca si hormoni perturbatori.
Rosiile ecologice
Rosiile ecologice au o mai mare cantitate de antioxidanti fapt pentru care au mai multe beneficii pentru sanatatea ta. Flavonoidele sunt compuşi chimici ce se găsesc în legume, fructe, ceai sau vin şi au activitate antioxidantă, antimicrobiană, anticanceroasă şi antiinflamatorie. Existenţa acestor substanţe în legume este unul din motivele majore pentru care acestea previn cancerul şi boala de inimă.
Un studiu publicat în ediţia din mai 2008 a jurnalului ‘Cancer’ arată că fumătorii care consumă o cantitate mare de flavonoide din legume şi fructe au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu fumatorii care nu au acest obicei sănătos.
Pasta de dinti
Pasta de dinti organica, spre deosebire de cea comerciala, este compusa din produse naturale si nu contine triclosan care poate sa iti irite ochii si pielea.
Pe de alta parte, fluorul adaugat in pasta de dinti conventionala, cu pretextul de a-ti proteja dintii impotriva cariilor, nu doar ca este inutil, ci este o substanta toxica nenecesara pentru organismul nostru care are efecte secudare periculoase. Fluorul iti corodeaza dintii, facandu-i mai slabi.
Atentie, este foarte important ca pasta de dinti pentru copii sa nu contina fluor !
Vinul ecologic
Exista vinuri obtinute din struguri ecologici, dar aceste vinuri contin aproape aceeasi cantitate de sulfati ca si vinurile care nu sunt facute din boabe de struguri ecologici. Continand sulfati nu ar trebui sa se numeasca vinuri ecologice, ci “vinuri obtinute din boabe de struguri ecologice”.
Posibilele beneficii ale folosirii boabelor de struguri ecologici raman umbrite de folosirea conservantilor.
Sacosele de cumparaturi
Sacosele de cumparaturi din plastic contamineaza dublu: pentru emisiile toxice provenite din productia lor si pentru acumularea lor ca si deseuri, in special in oceane.
Pungile din plastic au un proces de degradare care dureaza multi ani si cu toate acestea, de cele mai multe ori le folosesti pentru scurt timp, iar apoi le arunci. De aceea, sacosele din palstic au inceput sa fie inlocuite si in Romania cu sacose din material reutilizabil.
Tampoanele
Tampoanele contin substante toxice variate. Autoritatile sanitare nu le considera ilegale pentru ca nu se ingera, dar faptul ca sunt in interiorul corpului penetreaza organismul.
Una dintre aceste substante este azbestul, care sporeste sangerarea, in asa fel incat, se pare ca ai avea nevoie de inca un tampon in plus la fiecare ciclu menstrual.
Alta substanta este dioxina – cangerigena si destabilizatoare pentru sistemul imunitar si reproductiv.
Foloseste tampoanele ecologice sau absorbantele !
Deodorantele
Deodorantele contin multiple substante toxice. Una dintre acestea este clorhidratul de aluminiu, care se acumuleaza in organism si este unul dintre principalii cauzanti ai Alzheimer-ului.
In plus, zona axilei, unde aplicam deodorantul este foarte aproape de sistemul limfatic, care se modifica din cauza acetor substante toxice. Exista studii care atribuie utilizarii deodorantului conventional si cresterea riscului de cancer mamar.
Este usor sa elimini deodorantul din viata ta zilnica, inlocuindu-l cu piatra de alaun, economica si de vanzare in farmacii. Este abolut naturala si se foloseste pur si simplu umezind-o.
Machiajul organic
Produsele de infrumusetare, inclusiv cele mai scumpe si prestigioase, contin substante chimice toxice si susceptibile de a fi cangerigene. Revizuieste-ti trusa de machiaj si daca descoperi unul dintre acesti compusi periculosi, treci la machiajul organic, in totalitate natural si fara aditivi sintetici.
Compusii cei mai periculosi sunt: parabenii, beta hydroxyl acidul (BHA) si butyl hidroxi toluene (BHT sau E 321), siloxan, p–fenilendiamina (PPD), compusi ai polietilenei (PE), Dietanolamina(DEA, MEA sau TEA), Formaldehida, Dibutil Ftalat (DBT), Lauril Sulfat de Sodiu (SLS), Triclosan.
Mierea ecologica
Mierea ecologica se produce sub controlul strict al stupilor. Ca sa fie considerata ecologica, stupii trebuie sa fie asezati la anumite distante de zonele succeptibile de contaminare precum orase sau fabrici si in plus, trebuie sa fie inconjurati de zone cultivate ecologic.
O astfel de miere poate fi cu pana la 40% mai scumpa decat mierea care nu este eco, dar merita investitia pentru inalta sa valoare nutritionala si terapeutica si pentru continutul scazut de chimicale precum antibioticele. Pentru ca fagurii neecologici sunt tratati cu antibiotice care in mod logic trec si ele in miere.
Referinte:
Ehowenespanol.com
Societal.ro
Jurnalul.ro