Obiectiv turistic: orașul și catedrala din Köln (Germania)

Catedrala din Köln este printre cele mai impozante catedrale din lume, nu doar datorită dimensiunilor sale gigantice ci şi datorită stilului pur gotic. De asemenea ea este centrul religios al vieţii catolice din Germania.

 Istoria acestei catedrale începe din perioada creştinismului timpuriu, aceasta fiind un loc de rugăciune găsit de romani, care mai apoi a devenit bază pentru viitoarele biserici ce au fost construite peste rămăşiţele ei.

Primul care a oficiat o slujbă aici a fost Episcopul Maternus, în anul 313, apoi au urmat o serie de distrugeri şi renovări, pâna ce, în anul 1248, Arhiepiscopul Konrad von Hochstaden a ordonat construirea unei biserici în stilul gotic francez, închinată Fecioarei Maria şi sfântului Apostol Petru.

Construcţia ei a fost destinată păstrării unui important şi unic obiect de preţ din lumea creştină dăruit de împăratul Frederic Barbarosa arhiepiscopului Rainald von Dassel în 1164, şi anume, relicvele celor trei magi care s-au închinat lui Hristos la Betleem şi i-au adus drept ofrande: aur, smirnă şi tămâie.

Exteriorul catedralei este dominat de enorma faţadă de vest (este cea mai mare faţadă de biserică din lume) cu cele două turnuri ameţitor de înalte, de statuile din portalul de sud şi vitraliile ce înfăţişează diverse scene biblice.

De la început, catedrala a devenit faimoasă şi datorită clopotelor pe care le deţine. La început erau cele trei clopote: Pretiosa, Speciosa şi Clopotul celor Trei Magi, cu sunetele în aranjamentul sol-la-si, ce datează din evul mediu, dar deoarece clopotul împăratului  a fost topit în timpul Primului Război Mondial, “The Chapter” al catedralei a dat ordinul să fie realizat Clopotul Sf. Petru, în anul 1923.

Pentru a fi în concordanţă cu dimensiunile impresionante ale catedralei, clopotul cântăreşte 24 de tone şi este cel mai mare clopot din lume.

Interiorul catedralei este dominat de numeroase obiecte de artă religioasă, statui, picturi şi pietre preţioase, ce îi conferă o luminozitate şi o frumuseţe aparte.

Ar fi imposibil să enumăr toate operele de artă ce pot fi văzute în această catedrală, dar totuşi, voi menţiona unele din cele mai consacrate precum: Sarcofagul celor Trei Magi, The Altarpiece of the City Patrons, Madona din Milano, Statuia Sf.Christopher şi Crucifixul lui Gero.

Atunci când vine momentul plecării, vei simţi că iei acasă, alături de tine, o bucăţică de istorie. Privind în urmă, vei simţi o emoţie puternică, la fel ca la prima vedere. Îndepărtându-te uşor, imaginile se vor derula în mintea ta precum un film vechi, măreata catedrală devenind din ce în ce mai mică, rămânând însă, impunătoare, în sufletul tău!

A vizitat cineva acest loc fascinant?

Andreea Bocriș