Foto: Andreea Retinschi @ Castelul Kálnoky
Covasna este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din tara, unde varietatea de resurse a apelor minerale, mofetele (emanatii de CO2), aerul curat si peisajul pitoresc alcatuiesc un cadru ideal pentru turismul de relaxare si sanatate.
Covasna gazduieste una dintre cele mai mari mofete din lume
In statiunea Covasna se afla numeroase mofete in cadrul centrelor de tratament ale hotelurilor, precum si doua mofete traditionale – Bardócz şi Bene – situate in centrul orasului, unde continutul de dioxid de carbon poate atinge concentratia de 98%. Cu cat concentratia de dioxid de carbon este mai mare, cu atat tratamentul cu mofeta (mofetoterapia) este mai eficient in tratarea diverselor afectiuni si in cresterea performantei sportive.
Spitalul de Cardiologie din Covasna beneficiaza, de asemenea, de o mofeta deosebita cu o suprafata de 100 mp, care poate deservi in acelasi timp pana la 100 de persoane. Mofeta spitalului este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari si mai frecventate mofete din lume, aici efectuandu-se zilnic intre 400-500 proceduri de tratament.
“Metoda Covasna” – tratament pentru 6 tipuri de afectiuni
Conform dr. Benedek Geza, fostul director al Spitalului de Cardiologie din localitate si creatorul „metodei Covasna”, o cura de tratament obisnuit cu elementele specifice ale statiunii Covasna – aer curat, cure de ape minerale si mofete -, poate trata fara medicamente diverse tipuri de afectiuni, in special pe cele cardiovasculare. Metoda functioneaza prin eliminarea principalilor factori de risc in diverse afectiuni, normalizand hipertensiunea, nivelul lipidelor din sange si greutatea corporala.
Este indicata pentru tratarea bolilor cardiovasculare, afectiunilor tubului digestiv, metabolice, ale sistemului neuropsihic, reumatice si ginecologice, nefiind indicata in cazul bolilor infectioase, tumorilor maligne, decompensarii cardiace avansate si in cazul unor tulburari de ritm cardiac.
Hoteluri cu baze de tratament si servicii wellness deschise tot anul
Oferte de tratament incepand de la 450 lei/pers/6 nopti
In statiunea Covasna se poate face tratament la mofetele traditionale sau in cadrul centrelor de tratament ale hotelurilor, deschise pe tot parcursul anului.
Spre exemplu, la Hotel Cerbul 3* exista varianta de a petrece o saptamana de refacere – sejur 6 nopti cu mic dejun inclus de la 450 lei/pers. Aceeasi optiune este valabila si pentru Hotel Covasna 3*, ambele oferte incluzand 2 proceduri de tratament pe zi si o consultatie medicala gratuita.
Printre cele mai apreciate hoteluri cu servicii wellness din Covasna se numara si Hotel Mercure 4*, deschis anul trecut, unde o noapte de cazare cu mic dejun inclus costa in jur de 74 euro/pers. La doar 2,5 km de oraselul Covasna se afla si Hotel Clermont 4*, un spatiu modern amenajat intr-un cadru natural deosebit, unde pretul pentru o noapte de cazare in camera dubla este de 79 euro/2 pers, cu mic dejun inclus.
Excursii in imprejurimi: conace, mestesugari traditionali, natura si delicii culinare secuiesti
Judetul Covasna este supranumit Tinutul Conacelor, datorita celor 160 de conace si castele care se afla aici, multe dintre ele fiind amplasate in zone rurale. Asadar, o vizita in statiunea Covasna nu este completa fara o excursie in imprejurimi, unde turistii au ocazia sa guste din stilul de viata traditional al satenilor, sa viziteze atelierele mestesugarilor (fierari, dogari, tamplari, sculptori etc.), sa orneze si sa manance turta dulce si renumitul kurtoskalacs. Tot in Covasna se pot face plimbari organizate cu Mocanita sau chiar cu caruta si se pot lua cursuri de echitatie.
Cai de acces spre Covasna: rutier: Bucuresti – Brasov (E 60) – Covasna (DN 11); Bacau – Targu Secuiesc – Covasna (DN 11); Miercurea Ciuc – Sfantu Gheorghe – Covasna (DN 12 si DJ 49); feroviar: statia C.F.R. Covasna pe linia Sfantu Gheorghe – Bretcu.
Cheile Vârghișului
Cu peșterile sale, stâncile de calcar, rocile, cât și flora și fauna tipică, Cheile Vârghișului este fără îndoială, una dintre cele mai frumoase și mai interesante atracții naturale din Transilvania și din Secuime
Locomotiva cu abur şi calea ferată forestieră Covasna-Comandău
Această cale ferată îngustă reprezintă comoara de aur a istoriei industriale, care, și azi le oferă călătorilor o aventură unică, o ”călătorie în timp”
Muzeul Satului din Valea Zălanului