„Parfum de murs”, cea mai nouă expoziţie a pictorului Bogdan Mihai Radu a avut loc în Bretania

Vitré, faimosul oraş din vestul Franţei preferat de poeţii romantici şi de pictorii europeni, a devenit pe 1 iulie gazda vernisajului “Parfum de murs” unde Bogdan Mihai Radu a expus peste 20 dintre lucrările sale, realizate în ulei pe pânză.

Prezenţa picturilor artistului în Bretania, la Oficiul de turism din Vitré, marchează cea de-a doua sa expoziţie personală internaţională, după cea din Statele Unite ale Americii, în Detroit, în anul 2008 şi este o continuare a momentului din 2009, când primărul oraşului său natal din Sibiu, Tălmaciu, a oferit în dar oraşului Vitre, una din lucrările sale pentru a marca momentul înfrăţirii.

“Invitaţia de a veni la Vitré, un loc plin de poezie şi de istorie, care a pus amprenta pe cariera marelui maestru român Nicolae Grigorescu, mă onorează, mă inspiră şi cu certitudine reprezintă un moment important pentru evoluţia mea ca artist. Expoziţia “Parfum de murs” are loc în spiritul vorbelor maestrului Corneliu Budraşcu, mentorul meu din perioada clujeană care mi-a insuflat forţa culorii, mai presus decât cea a formei. Vreau să le mulţumesc sponsorilor şi partenerilor evenimentului fără susţinerea cărora nu ar fi fost posibil” a declarat pictorul.

“Doi mari pictori români au trăit şi iubit oraşul Vitré: Nicolae Grigorescu şi Gheorghe Petraşcu. Nicolae Grigorescu a dorit să cumpere două străzi pentru că i-au placut enorm de mult şi pentru că voia să le păstreze intacte. În ciuda faptului că nu a reuşit acest lucru, putem spune astăzi că ne plimbăm pe străzile sale. Dar Bogdan a venit pe urmele predecesorilor săi şi va putea respira acelaşi aer magic şi va străbate aceleaşi străzi. Vitré adaugă astăzi, pe lista pictorilor români, după Grigorescu şi Petraşcu, pe tânărul pictor Bogdan Mihai Radu. Mulţumim pentru expoziţie în numele oraşului, ce va putea asculta muzica degajată de picturile sale”, a spus Anne Breton, reprezentat cultural al primăriei din Vitré, la deschiderea vernisajului de pictură.

Alături de Anne Breton, viceprimarul Vitré-ului, Marie-Cécile Duchesne a mulţumit pentru minunatele picturi expuse şi l-a numit pe artist “al treilea pictor român adoptat de către oraşul Vitré”.

La limita stilurilor impresionist şi expresionist, lucrările expuse publicului francez în cadrul vernisajului au avut o tematică preponderent florală, care s-a concentrat în jurul macilor, a anemonelor sau a bujorilor, şi au redat, alături de motivul cerului infinit, suflul şi emoţia peisajului românesc autentic.

Din lucrările expuse care au fost admirate în prezenţa oficialităţilor locale, a presei franceze şi a invitaţilor speciali amintim: “Anemone 1”, “Anemone 2”, “Bujori”, “Bujori în vas”, “Câmp de maci”, “Case la ţară”, “Crizanteme”, “Floarea soarelui”, “Flori de câmp”, “Garoafe roşii”, “Marina”, “Ochiul boului”, “Padure la Tălmaciu”, “Peisaj”, “Peisaj la Tălmaciu”, “Primăvara”,  “Toamna”, “Vas cu flori”, “Vas cu liliac”, “Vas cu trandafiri”.