Parisul – mai mult decât o destinaţie romantică

Paris, orașul etern și celebrul Dom al Invalizilor

Dacă v-ați gândit să vă planificați  o vacanță culturală, vă propun unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii, Parisul.  Deoarece este o capitală plină de atracții pentru iubitorii oricărui domeniu, veți avea senzația că sunt prea multe locuri în care trebuie să ajungeți, iar mărimea și complexitatea orașului vă poate epuiza foarte ușor. De aceea vă recomand să vă orientați către o perioadă a anului în care Parisul este mai puțin aglomerat și să aveți un plan foarte bine pus la punct.

Propunerea mea pentru lista monumentelor care trebuiesc neapărat vizitate este complexul Les Invalides, care atrage foarte mulți turiști ai Parisului prin găzduirea mormâtul lui Napoleon Bonaparte.

Domul Invalizilor – bijuterie arhitecturală

Domul Invalizilor este o capodoperă arhitecturală a secolului  XVII, proiectată de arhitectul Liberal Bruant este un exemplu remarcabil al stilului baroc. Complexul de clădiri cunoscut sub numele „Les Invalides“ este situat în arondismentul șapte al Parisului. Acesta cuprinde și Muzeul Armelor, Muzeul Militar al Armatei Franței, Muzeul Hărților, Muzeul de Istorie Contemporană și locul de veci al unora dintre remarcabilii eroi ai Franței, cel mai cunoscut fiind Napoleon Bonaparte.

Construcția Domului a început în anul 1670 la ordinul regelui Ludovic al XIV-lea, iar lucrările au fost finalizate șase ani mai târziu, în anul 1676. Inițial, complexul a găzduit un spital militar unde erau tratați soldații francezi răniți în războaiele din Europa, numele domului fiind o prescurtare de la “Hôpital des invalides”.

Napoleon și Domul

Cu singuranță, astăzi atracția principală o reprezintă mormântul  celui mai mare geniu militar francez, Napoleon. Acesta s-a născut în Corsica pe 15 august 1769 și a devenit împăratul Franței pe 2 decembrie 1804, reușind să cucerească aproape întreaga Europă. Napoleon a murit pe 5 mai 1821 pe insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, unde a fost trimis în exil de englezi.

Ultima dorință a lui Napoleon Bonaparte a fost sa fie îngropat pe malurile râului Sena, iar regele Louis-Philippe a decis să aducă cenușa lui în 1840 în Paris. Pentru a-i găzdui mormântul, arhitectul Louis Visconti a fost nevoit să restructureze altarul bisericii. După finalizarea sa în 1861, rămășițele corpului lui Napoleon au fost introduse în șase sicrie realizate din porfir finlandez roșu având o bază din granit verde.

Pe lângă mormântul lui Napoleon se află și mormintele membrilor familiei acestuia: Joseph Bonaparte, Jérôme Bonaparte și Napoleon II,  a câtorva ofițeri care l-au servit, precum și a multor eroi militari francezi.

Cel mai mare muzeu militar din lume

Și dacă ați ajuns până aici nu trebuie să neglijați Muzeul Armelor, cel mai mare muzeu militar din lume. Acesta conține trei colecții mondiale de armuri și arme vechi: sala regală, sala medievală (ce cuprinde armele și armurile din secolele XIII – XV), sala Louis XII ( găzduiește arme din razboiul cu Italia din secolul XV), galerie tematică de arsenal, sala tematică (arme si armuri ce au aparținut civilizațiilor otomane, persane, mongole, chinezești și japoneze), sala Europa (arme ce aparțin Franței, Italiei și Germaniei), sala Alsace, iar celui de- al doilea război mondial îi sunt destinate sala Leclerc, sala Juin și sala de Lattre.

Bine de știut…

Domul Invalizilor este deschis în fiecare zi a anului exceptând prima zi de luni , 1 ianuarie, 1 mai, 1 noiembrie și 25 decembrie. Taxa de intrare este de 8,5 €, iar pentru minori intrarea este gratuită.

Pentru a ajunge la Domul Invalizilor puteți traversa celebrul pod  Alexandru al III-leacontinuând pe esplanada Invalizilor până la accesul prin aripa de nord. De asemenea, este foarte ușor de ajuns și cu mijloacele de transport în comun.

Pe mine m-a impresionat Domul Invalizilor, voi ați reușit să ajungeți acolo?