Pentru că "arta chiar NU muşcă": interviu Loredana Munteanu

Chiar dacă par să fie din ce în ce mai rari, oamenii care se ocupă de promovarea artei există şi în Bucureşti, reuşind să pună în aplicare idei şi proiecte creative, prin care dovedesc faptul că şi arta merită toată atenţia. Unul dintre aceşti oameni este şi Loredana Munteanu tânăra iniţioatoare a proiectului Arta Nu Muşcă, despre care vă asigurăm că veţi mai auzi!

InStilulMeu: Care a fost traseul tău în domeniul artelor și cum ai ajuns să pui bazele asociaţiei cultural-artistice Arta Nu Muşcă? Ulterior, rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor?

Loredana Munteanu, iniţiatoare: Am crescut într-un mediu artistic: pasiunea mamei pentru modă, design vestimentar, muzica clasică în weekend, filme, călătorii, toate acestea au declanşat nişte “reacţii inspiraţionale”, care şi-au pus amprenta asupra stilului meu boem de viaţă. Nu am studii în domeniul artelor, dar trăiesc printre muzicieni, actori, pictori.

Pentru că doream să le acord spaţiul potrivit de vizibilitate şi de desfăşurare şi să le dau ocazia să îşi materializeze ideile creative, s-a născut Arta nu muşcă. Rezultatele sunt din ce în ce mai bune, îmi creşte inima când văd că primesc aşa mult feed-back pozitiv, mai ales de la oameni necunoscuţi.

ISM: Ce este antreprenoriatul artistic, pe înţelesul tuturor? Cărui public se adresează programele Asociaţiei?

L.M.: Masteratul pe care tocmai l-am finalizat, a fost chiar din zona antreprenoriatului şi pot zice că m-au ajutat reperele teoretice. Mi-am permis să alipesc denumirea de “artistic”, fiindcă artă este un domeniu mai puţin exploatat, în sensul de promovare a activităţilor demarate. Mizez pe inovaţie, pe un proces de coordonare a valorilor, într-un mod actual şi versatil.

Datorită caracterului său aparte, nu se adresează doar unei anumite categorii de vârstă, ci tuturor persoanelor care iubesc, originalitatea, creativitatea, arta în diferite ipostaze, dar şi acelui public indecis care, odată ce a păşit “pragul” unui eveniment-marca Arta nu muşcă, va fi cucerit.

ISM: Vrem să ştim mai multe lucruri despre tine: ce faci când nu te gândeşti la programele Asociaţiei, altfel spus, ce studiezi, cu ce te ocupi în timpul liber?

L.M.: Ador să călătoresc şi o fac destul de des, fiindcă este o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Mă relaxează o carte bună (sociologie, psihologie, filosofie) muzica, filmele, mă binedispune un spectacol sau o piesă de teatru ori întâlnirile cu oamenii frumoşi din viaţa mea. De asemenea, iau lecţii de pian, mă pasionează styling-ul în modă şi puţină mişcare nu strică (alerg pe pista de atletism de lângă mine).

ISM: Ai vreun proiect preferat, până acum?

L.M.: Pentru că îmi doresc ca Arta nu muşca să crească şi ca vizibilitate, am demarat un proiect foarte drag mie, care va antrena întregul Bucureşti. Veţi afla în curând despre ce este vorba şi o să reluăm cu patos discuţia.

ISM: Cum ai observat că sunt receptate iniţiativele ANM, în mediul artistic? Îi abordaţi pe artişti sau se întâmplă şi să vă contacteze ei întâi?

L.M.: La început, ne gândeam ce fel de artist am dori să promovăm şi apoi ne întindeam toate motoraşele de căutare. Cu timpul, impactul evenimentelor a crescut şi s-a răspândit efectul. Acum ne dau ei mail-uri cu solicitări, CV-uri şi ne bucura interesul acordat. Ei sunt sursa noastră, în jurul cărora se creează celelalte elemente din cadrul unei astfel de manifestaţii.

ISM: Spune-mi o personalitate din lumea culturală care îţi serveşte drept model de profesionalism şi de ce?

L.M: Personal, apreciez tenacitatea şi perseverenţa cu care d-na Alexandra Zbuchea organizează, în fiecare an, Noaptea Muzeelor şi modul în care trezeşte conştiinţa moral-culturală din fiecare om în parte.

ISM: Ce strategii de surprindere a publicului crezi că ar putea să fie aplicate în spaţiul cultural, pentru că oamenii să aibă o mai mare deschidere pentru evenimentele specifice?

L.M.: Multe instituţii aparţin de aparatul guvernamental, ceea ce implică o serie de reguli şi proceduri şi de aceea dispare automat actul creator. Nu rămâne decât formalitatea sau necesitatea unui proces cultural. Având în vedere că publicul este din ce în ce mai pretenţios, cu o paletă largă de opţiuni de petrecere a timpului liber, est nevoie de un “antrenament” şi de imaginaţie.

Oamenii au nevoie să simtă că fac parte dintr-un colectiv, ca rolul lor contează, aşadar antrenarea lor în a construi ceva/altceva va fi asociată cu sentimentul de apartenenţă, iar consumul cultural va fi unul interactiv şi de lungă durată.

ISM: Care sunt obiectivele Arta Nu Muşca pentru următorii cinci ani, să spunem, şi în ce sens crezi că există loc de evoluţie?

L.M.: În mod cert, activităţile vor lua amploare. Prevăd proiecte naţionale, internaţionale, colaborări cu artişti din străinătate, evenimente peste graniţă şi vrem ca toţi romanii să ştie că arta nu muşca!

Câteva întrebări fulger:

Care este cartea ta preferată, dintre cele pe care le-ai citit în ultimele trei luni?

L.M.: Minciunile adulţilor de Paul Ekman, pentru că m-a ancorat şi într-o realitate existentă, cu toate că viaţa mea decurge prea frumos şi boem.

Spune-mi un artist plastic roman pe care ai vrea să îl inviţi la Asociaţie şi încă nu s-a întâmplat?

L.M.: Tudor Scripor este un artist plastic din Cluj, care a încercat să găsească formula chimică a culorilor, pe care clasicii pictori le utilizau, împreună cu tatăl său (profesor de chimie). Este cunoscut şi pentru realizarea de icoane bizantine impecabile.

ISM: Ultimul album muzical pe care l-ai ascultat şi te-a impresionat?

L.M.: Coldplay- Mylo xyloto (am fost şi la concertul lor, în iunie, la Londra, superb!)

Pentru ISM: Adelina Turcu

Surse foto:

decorartwarehouse.com

Facebook