Ai un stil de viață "eco"?

Când aud cuvântul eco, mă gândesc la ceva care este bun, prin natura lui. Un stil de viaţă eco se poate realiza pe mai multe dimensiuni şi în numeroase feluri, depinde numai de disponibilitatea fiecărei persoane în parte.

Eco este și un stil de viață, până la urmă. Transformarea comportamentului nostru într-unul eco se poate face foarte uşor. Pornim de la obiceiurile noastre de zi cu zi şi ne punem întrebări legate de modul în care acţiunile noastre pot sau nu afecta mediul înconjurător, iar dacă da, cum şi ce putem face ca să schimbăm acest lucru.

Am observat destule “abateri”, dacă pot să le zic aşa, în comportamentul meu. Sunt lucruri pe care le las să-mi scape, mai mult din nepăsare. Dar a venit timpul să fac o schimbare, nu numai pentru mine, dar şi pentru viitorul planetei şi al copiilor mei.

Deşi nu cred că sunt singura persoană din lume care consumă mult prea multă apă la duş, care nu opreşte robinetul atunci când se spală pe cap sau pe dinţi, mă simt vinovată că nu am putut să o fac până acum, apa fiind o resursă epuizabilă şi vitală în acelaşi timp.

Apoi, uitându-mă în jurul meu îmi dau seama că şi energia este la fel de importantă. Aşadar, stingerea luminilor atunci când nu este nevoie de ele, precum şi scoaterea din priză a aparaturii atunci când nu este nimeni acasă, reprezintă acţiuni de bun-simţ ce fac parte din stilul de viaţă eco.

Gândindu-mă la statutul meu de fată căreia îi place să se îngrijească, nu pot să nu iau în calcul şi domeniul produselor de frumusețe. Constat cu bucurie că apar tot mai multe companii care produc cosmetic bio sau eco.

Pe lângă ingredientele naturale, aceste produse sunt destinate chiar şi persoanelor cu ten sensibil, deoarece nu conţin parfum sau coloranţi artificiali, care ar putea cauza iritaţii acestor tipuri de ten.

Mai mult decât atât, ambalajul produselor este eco-friendly, ceea ce înseamnă că nu este nociv mediului înconjurător. Dar chiar şi companiile care nu fac produse bio sau eco, au început să introducă ambalaje de acest tip, lucru care ne aduce din ce în ce mai aproape de salvarea mediului în care trăim.

O cauză foarte importantă a poluării excesive este reprezentată de dioxidul de carbon emanat de autoturisme. O alternativă eco şi foarte practică este bicicleta. Nu numai că timpul petrecut pe drumul până la servici/şcoală se scurtează, dar astfel beneficiezi şi de înviorarea de dimineaţă.

Am observant că din ce în ce mai multe companii de electrocasnice organizează diverse programe de reciclare, chiar şi la noi în ţară, astfel că dacă vrei să-ţi cumperi un produs nou şi nu ştii ce să faci cu cel vechi, poţi să-l aduci la magazinul respectiv, protejând, în acelaşi timp, mediul.

Reciclatul sticlelor din plastic a devenit, de asemenea, foarte popular. Pe lângă coşurile de gunoi selective, Mega Image este un bun exemplu de companie care se implică în reciclat, deoarece anul trecut a lansat primul centru de reciclare a PET-urilor.

Mai mult decât atât, pentru fiecare sticlă, utilizatorul sistemului primeşte un cupon valoric de 5 bani, pe care îl poate folosi pentru a face cumpărăturile în supermarket. Tot la reciclat poţi duce şi reviste, ziare, caiete sau alte hârtii de care nu mai ai nevoie

O veste bună pentru fashioniste! Tote bag-urile din pânză sunt eco şi pot fi folosite atunci când mergi la cumpărături, în detrimentul pungilor de plastic. Rămânând tot în zona modei, vara trecută MiniPrix a organizat o prezentare de modă care s-a bazat pe ideea de modă sustenabilă, a reciclării hainelor vechi şi transformarea lor în unele noi.

Evenimentul a avut mare succes, iar ţinutele create au fost cu adevărat inovative.

Stilul de viaţă eco se referă şi la ce mâncăm şi mai ales de unde mâncăm. Oare câţi dintre noi mai mănâncă ouă de ţară sau lapte proaspăt muls de la vacă? Prea puţini, aş spune. Stilul eco se reflectă şi în modul nostru de viaţă, de a trăi, de a cumpăra.

Renunţă la cumpărarea mobilierului din lemn, ajută la încetarea despăduririlor masive. Mai poţi ajuta plantând copaci. Organizaţia non-profit Mai Mult Verde este cea mai mare de acest gen din ţară. Poţi deveni voluntar, ajutând să schimbi în bine viitorul copiilor tăi.

Ana Darstaru

 

Sursa foto:

amenajari-interioare.eu

ecomagazin.ro