Planifica Neprevazutul – Interviu despre pilulele contraceptive cu dr. Mirela Popa

  1. Când se folosesc pilule contraceptive?

Pilule contraceptive reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente metode de contracepție disponibile, cu un maxim de eficacitate de 99,7% în condițiile utilizării corecte, conform prospectului și recomandării medicului. Le folosim dacă ne dorim să evităm apariția unei sarcini și să avem controlul cu privire la cel mai bun moment pentru a avea un copil.

anticonceptionale-1

În plus, alături de eficiența contraceptivă de top, anticoncepționalele au și o serie de beneficii non-contraceptive, fiind prescrise adesea de medic ca tratament pentru o serie de afecțiuni specifice femeii. Pilulele contraceptive ameliorează crampele menstruale și alte tulburări ale ciclului menstrual, acneea și pilozitatea excesivă, simptomele sindromului de ovar polichistic; ele previn riscul de sarcină extrauterină, cancerul ovarian si o serie de alte afecțiuni: http://www.planificaneprevazutul.ro/anticonceptionalele-ca-tratament-pentru-anumite-afectiuni-si-probleme-ale-femeii/

 

  1. Cum aleg cele mai potrivite pilule pentru mine?

 

Înainte de toate, trebuie spus că nu putem folosi pilulele contraceptive fără a merge înainte la un control la medicul ginecolog sau endocrinolog sau la un cabinet de planificare familială. Este greșit să începem să folosim un anumit tip de anticoncepționale la recomandarea unei prietene sau a cuiva din familie. Motivul este simplu: organismul fiecărei femei are anumite particularități care trebuie să fie compatibile cu metoda contraceptivă folosită.

 

În cadrul consultației, specialistul îți evaluează starea generală de sănătate, îți poate recomanda să faci un set uzual de analize de sânge, precum si un examen de secreție și testul Babeș-Papanicolau. Există cazuri în care pot exista unele restricții de utilizare, iar medicul este cel care poate exclude sau identifica aceste riscuri/restricții pentru a-ți recomanda pilulele cele mai potrivite pentru tine.

 

  1. Cum se folosesc pilule contraceptive pentru a fi eficiente?

 

Pentru pilulele contraceptive cu folie de 21 de comprimate, utilizarea corectă presupune administrarea unui comprimat la aceeași oră, în fiecare din cele 21 de zile de administrare, până la terminarea foliei. Apoi, urmează o pauză de 7 zile între folii, timp în care apare menstruația. O nouă folie de pilule contraceptive se va începe din a 8-a zi, chiar dacă menstruația încă nu s-a oprit până atunci.

 

În cazul pilulele contraceptive cu folii care includ 28 de pastile, ultimele 7 pastile din folie au efect placebo. Utilizarea corecta presupune administrarea zilnică a câte unui comprimat, la aceeași oră, în ordinea indicată pe folie, fără nicio pauză între folii. Practic, o nouă folie se începe în ziua imediat următoare epuizării celei anterioare.

 

Numai prima folie de pilule se începe în prima zi de menstruație. În cazul în care ciclul menstrual (perioada cuprinsă între prima zi de menstruație și ziua anterioară a menstruației următoare) al femeii este regulat, atunci efectul contraceptiv este asigurat chiar din prima zi de administrare. Dacă administrarea pilulelor se începe în oricare altă zi sau dacă femeia are un ciclu menstrual neregulat, atunci este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare (de exemplu, prezervativul) în primele 7 zile de folosire a pilulelor, până la instalarea efectul contraceptiv al acestora.

 

  1. De câte feluri sunt pilule contraceptive?

 

Pe piață din România există o gamă largă de pilule contraceptive, iar diferența dintre acestea constă în cantitatea de etinilestradiol. Astfel, pilule pot fi: normodozate (50 µg etinilestradiol), minidozate (30 µg etinilestradiol) sau microdozate (20 µg etinilestradiol). În funcție de proporţia etinilestradiol/progesteron din pilule, anticoncepționalele pot fi monofazice (eliberează aceeași cantitate de estrogen și progesteron pe toată durata celor 21 de zile de administrare), bifazice (la începutul foliei, concentraţia progesteronului este redusă, dar aceasta creşte pe măsura avansării ciclului; această situație este asemănătoare modului în care funcționează, în mod natural, hormonii proprii organismului femeii) sau trifazice (concentraţia de progesteron din pilule cuprinde 3 doze diferite; din acest motiv, este foarte important ca femeia să ia pilulele în ordinea corectă).

 

  1. Pilule contraceptive îngrașă?

 

În cele mai multe cazuri, modificarea greutății pe durata utilizării pilulelor contraceptive este o urmare a modificării stilului alimentar, a orelor la care sunt servite mesele, precum si a conținutului acestora. Pentru a menține silueta recomand femeilor să aibă un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate. Dacă greutatea se modifică chiar și în aceste condiții, atunci este necesară reevaluarea tipului de pilule folosit, printr-o vizită la medicul specialist.

 

  1. Pilulele contraceptive afectează fertilitatea? Pot cauza pilulele avort?

 

Utilizarea pilulelor contraceptive nu afectează fertilitatea, indiferent de perioada de utilizare. Femeia poate folosi pilulele pe o perioadă de 5 ani fără a fi nevoie să facă pauză, cu excepția cazului în care medicul recomandă altfel, în urma controlului anual obligatoriu. Mecanismul pilulelor contraceptive presupune inhibarea ovulației și este activ numai pe perioada administrării. Așadar, după ce femeia renunță la pilule, procesele ovulatorii reintră în drepturi depline. Se întamplă adesea ca o femeie să rămână însărcinată imediat după ce a întrerupt administrarea, chiar în luna următoare. În plus, sarcina poate apărea și pe perioada de utilizare atunci când femeia nu ia corect pilulele, dovadă că folosirea acestei metode contraceptive nu afectează fertilitatea.

 

  1. Mă protejează pilule contraceptive de bolile cu transmitere sexuală?

 

  1. Pilulele contraceptive nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuale. Ele previn numai apariția sarcinii, cu condiția să fie folosite corect. Pentru a preveni contractarea unei infecții transmisibile pe cale sexuală este necesară utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual, în special atunci când avem un partener sexual nou.