Porsche Panamera Turbo S – Performanţe înalte şi lux pentru şoferii avizaţi

Stuttgart. Porsche plasează cel mai puternic şi luxos Panamera în fruntea seriei de modele Gran Turismo: dotat cu 570 CP, având o viteză maximă de 310 km/h şi o gama extinsă de dotări de cea mai bună calitate, modelul Panamera Turbo S are un statut special garantat în segmentul său de piaţă. Pentru prima dată în istorie, versiunea Executive a modelului Panamera Turbo S este, de asemenea, disponibilă cu un ampatament extins cu 15 cm. Astfel, modelul Panamera Turbo S Executive este mult mai spaţios şi chiar mai confortabil, în special pe locurile din spate. Ferestrele izolate termic şi fonic, pachetul de iluminat interior, conceput special pentru locurile din spate şi consola centrală extinsă reprezintă doar câteva dintre opţiunile de echipare ce fac parte din această gamă. Noua versiune de top a modelului de serie Panamera va fi dezvăluită în premieră mondială la Salonul Auto de la Tokyo.

Caracterul sportiv şi luxos al noului Panamera Turbo S este evidenţiat nu numai de performanţele de care dă dovadă pe şosea, dar şi de elementele distincte de design. Palladium, culoarea metalică pentru exterior, disponibilă numai pentru noul Panamera Turbo S, oferă modelului de top un aspect exclusivist, accentuând contururile elegante. Un element care indică o dinamică extraordinară la volan este asigurată de jantele 911 Turbo II de 20-inch, care nu sunt doar mai mari, ci şi semnificativ mai late decât jantele standard de pe celelalte modele Gran Turismo. O altă caracteristică unică este spoilerul din spate, cu patru poziţii, vopsit în aceeaşi culoare ca şi exteriorul maşinii.

Noul model de top Panamera de la Porsche, dispune de o varietate vastă de echipamente potrivite pentru un model de top din clasa de lux. Maşina este dotată cu toate sistemele de control al dinamicii disponibile standard pentru această serie de modele. Sistemul activ de stabilizare Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) reduce tendinţa maşinii de a se înclina lateral in viraj, îmbunătăţind astfel, în egală măsură, agilitatea şi confortul.

Sistemul Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) funcţionează cu un cuplu variabil distribuit la roţile din spate în combinaţie cu o blocare a diferenţialului punţii spate, controlat electronic, pentru a oferi tracţiune îmbunătăţită în orice condiţii de conducere.

Datorită frânei din materiale ceramice compozite Porsche (PCCB), Panamera Turbo S beneficiază de un sistem de frânare de înaltă performanţă, care este deosebit de rezistent la uzură. Sistemul de direcţie este reprezentat de Power Steering Plus. Şasiul modelului Panamera Turbo S dispune de amortizorul cu control adaptiv Porsche Active Management Suspension (PASM) şi de suspensia pneumatică adaptivă..

Mai puternic cu 50 CP, datorită noilor turbocompresoare și a presiunii de injecție mai mare

 P13_0834

O creştere de 50 CP faţă de puterea motorului Panamera Turbo a fost obţinută prin activitatea specifică de revizuire a mai multor componente. Porsche foloseşte acum două noi turbine cu compresoare mai mari pentru modelul Panamera Turbo S. Noile compresoare cresc fluxul de aer, iar încărcătorul injectează mai mult oxigen în camerele de combustie la sarcini şi la viteze mari. În plus, presiunea de injecţie a fost majorată cu 20 bar, ajungând acum la 140 bar. Împreună, aceste măsuri permit, de asemenea, încărcări mai mari ale componentelor, care sunt absorbite de pistoane realizate dintr-un nou aliaj de aluminiu şi segmenţi cu inveliş special.

Acest concept are două avantaje suplimentare: prin prepararea mai eficientă a amestecului aer-carburant în camerele de combustie, cuplul creşte, de asemenea,  cu 50 Nm, ajungând la 750 Nm şi atingând între 2.250 şi 5.000 rpm, supracuplul crescând la 800 Nm. Astfel, cuplul suplimentar face depăşirea chiar mai simplă şi mai rapidă. O altă îmbunăntăţire este faptul că cifrele de consum de combustibil pentru ciclul NEDC (New European Driving Cycle) ale noului model sunt aceleaşi precum cele ale modelului Panamera Turbo, de 10,2 litri la 100 km, cu 11% mai puţin faţă de modelul anterior.

Datorită sistemului opţional de evacuare sport, Panamera Turbo S oferă şoferilor posibilitatea de a se bucura de sunetul din motorsport ori de câte ori doresc. Această experienţă audio unică se realizează prin intermediul unui canal acustic care poate fi activat prin simpla apăsare a unui buton; acest canal direcţionează sunetul motorului direct în habitaclu.

Pachetul Sport Chrono îmbunătățește caracteristicile de manevrabilitate sportivă

Noul Panamera Turbo S este, de asemenea, perfect echipat pentru a converti, în mod eficient, puterea şi cuplul suplimentar în dinamica de conducere sportivă. Una dintre cerinţele pentru această conversie eficientă  este conceptul optim de transmisie a puterii, pe care sistemul Porsche Traction Management (PTM) de tracţiune integrală o oferă în forma ideală, chiar şi în condiţii dificile de drum.

Pachetul Sport Chrono vine ca dotare standard şi coordonează puterea motorului şi a şasiului prin simpla apăsare a unui buton, pentru a garanta un răspuns sportiv de fiecare dată. În plus, funcţia overboost este activată în modul „Sport” şi în modul „Sport Plus”, precum şi la trecerea la modul „Normal”. Funcţia de amplificare creşte temporar presiunea de supraalimentare, pentru a permite o accelerare chiar mai puternică .

Funcţia de start „Launch Control” garantează cea mai bună accelerare la plecare prin coordonarea optimă a răspunsurilor sistemului de control al motorului şi a cutiei de viteze. Datorită strategiei de schimbare a vitezelor refăcută, sistemul Porsche Doppelkupplung face schimbul dintre cele şapte trepte şi mai rapid, noul model de top Gran Turismo accelerând de la 0 la 100 km/h în 3,8 secunde.

Șasiuri cu toate sistemele de asistență Panamera

 Autodesk VRED Professional 2014

Şasiul dispune de toate sistemele active pe care Porsche le-a dezvoltat şi introdus pentru gama sportivă Gran Turismo ca dotări standard. Sistemul PASM de administrare activă a suspensiei (Porsche Active Suspension Management) este piesa esenţială, care combină suspensia pneumatică adaptivă şi controlul adaptiv al amortizorului. Sistemul PASM ajustează continuu forţele de amortizare, adaptandu-le în funcţie de condiţiile de drum şi de stilul de condus. Folosind butonul PASM de pe consola centrală, şoferul poate alege între trei setări – Confort, Sport şi Sport Plus. În mod asemănator, suspensia pneumatică adaptivă oferă posibilitatea de a activa diferit arcurile pentru a deschide o gamă mai variată de caracteristici ale şasiuului, oferind şoferilor posibilitatea de a alege între un nivel foarte ridicat de confort la volan şi o dinamică de conducere foarte sportivă.

Combinarea funcţiilor PDCC şi PTV Plus face ca modelul Panamera Turbo S să dispună de cea mai avansată versiune a şasiului Panamera, ca dotare standard. PDCC împiedică rularea vehiculului în jurul axei sale longitudinale prin aplicarea unui cuplu opus, care foloseşte stabilizatoare active pe axele din faţă şi din spate.

Acest sistem îmbunătăţeşte, de asemenea, echilibrul vehiculului, cu ajutorul dinamicii de echilibru în rulare, asigurând o agilitate excelentă în fiecare treapta de viteză, precum şi un rspuns optim al direcţiei şi o modificare de sarcină echilibrată. Agilitatea mărită este obţinută deoarece anvelopele îşi menţin, în mod constant, amprenta ideală pe drum, permiţând forţelor laterale optimizate să acţioneze pe fiecare anvelopă.

Funcţiile PDCC, PASM şi suspensia pneumatică sunt întotdeauna controlate împreună atunci când este selectat unul dintre cele trei programe ale şasiului. Odată cu selectarea modului „Confort”, sistemele asigură o călătorie relaxată pe drumurile denivelate. În funcţiile „Sport” şi „Sport plus”, intervenţia activă a sistemelor influenţează comportamentul direcţiei, suportul maxim la rulare şi tracţiunea, pentru a asigura potenţialul maxim de performanţă şi agilitate.

PTV Plus, pentru o virare mai bună: frâne ceramice testate pe circuit

Avantajele oferite de PDCC din punct de vedere al dinamicii de conducere sunt îmbunătăţite cu ajutorul sistemului Porsche Torque Vectoring Plus şi al funcţiei de blocare controlată electronic a diferenţialului de pe axa spate. Sistemul optimizează comportamentul de direcţie şi tracţiune pentru o experienţă de condus sportiv.

Modelul Panamera Turbo S vine cu sistemul PCCB ca dotare standard. Aceste frâne ceramice foarte puternice, testate pe circuit, cu etriere de culoare galbenă oferă avantaje clare față de discurile de frână convenţionale turnate din oţel. Reducerea masei cu aproximativ 50%, răspunsul mai rapid în manevrare şi rezistenţa la coroziune a inelelor de fixare a etrierului de frână garantează o performanţă maximă.

Interior: elemente din piele în două-tonuri şi scaune confortabile

 Autodesk VRED Professional 2014

Sinteza dintre exclusivitate şi sportivitate este susţinută în interior de elementele din piele în două tonuri, care vin ca dotare standard. Un punct de atracţie deosebit este noul pachet de interior „Dark Burl Walnut”. Noul decor include câteva elemente discrete de culoare roşie, oferind un efect ceva mai rece, interiorul modelului Panamera Turbo S fiind completat de sigla ştanţată de pe tetiere.

Scaunele din faţă reglabile în 14 direcţii sunt disponibile ca dotare standard şi pot fi completate cu pachetul de memorare pentru un confort excelent în timpul călătoriei. Pachetul de memorare cuprinde extinderea bazei scaunelor precum şi a suportului lombar şi reglarea electrică a coloanei de direcţie. Atat scaunele din faţă, cat şi cele din spate sunt dotate standard cu încălzire şi cu ventilaţie. Scaunele sport adaptive construite pe acest sistem, pentru a include pachetul de memorare, dispun de susţinere laterală sporită şi reglaje electronice în 18 direcţii, ca dotare opţională pentru modelul Panamera Turbo S. În partea din spate, cele două scaune individuale, cu o singură cotieră centrală, dispun de spaţiu generos pentru picioare şi suficient spaţiu în partea superioară, chiar şi pentru persoanele foarte înalte. Pasagerii din spate au ocazia să călătorească cu modelul Panamera Turbo S în condiţii şi mai luxoase: scaunele individuale au un plus de spaţiu de doisprezece centimetri pentru picioare, toate locurile dispun de ventilaţie activă şi de un parasolar electric care asigură intimitatea. Ambii pasageri din spate sunt protejaţi de airbaguri laterale suplimentare.

În România, modelul Porsche Panamera Turbo S porneşte de la preţul de 158.437 Euro, fără TVA, iar modelul Panamera Turbo S Executive are preţul de pornire de 173.157 Euro, fără TVA. Modelele sunt disponibile în prezent pentru comandă, iar livrările se fac începând cu luna ianuarie 2014.

1) Panamera Turbo S: consum de combustibil în mediul urban: 14,7 litri/100 km, consumul de combustibil în mediul extra-urban: 7,7 litri/100 km, consum mixt: 10,2 litri/100 km, emisii CO2: 239 g / km.

2) Panamera Turbo S Executive: consumul de combustibil în mediul urban: 14,9 litri/100 km, consumul de combustibil în mediul extra-urban: 7,8 litri/100 km, consumul mixt: 10,3 litri/100 km, emisii CO2: 242 g / km.

 # # #

Despre Porsche Inter Auto Romania

Porsche Inter Auto România face parte din Porsche Inter Auto GmbH & Co KG, reţeaua globalaă de retail a Holdingului Porsche din Salzburg. Reţeaua Porsche Inter Auto Romania comercializează, prin intermediul celor 5 centre auto, automobile Volkswagen, Skoda, Audi şi SEAT. De la 1 august 2012, Grupul Volkswagen a devenit acţionar unic al Holdingului Porsche.

Porsche Inter Auto România este distribuitor exclusiv pentru mărcile Bentley şi Lamborghini şi mportator şi distribuitor exclusiv pentru marca Porsche, penntru aceasta din urma comercializând modelele Cayenne, Panamera, 911, Boxster şi Cayman.