Aud tot mai des cuvintele “bolnav de cancer”. Mă sperie extrem de tare gândul că această boală necruţătoare, care poate afecta orice parte a corpului, face an de an tot mai multe victime. Partea bună este că putem încerca să prevenim îmbolnăvirea, doar cu ajutorul unor alimente specifice.
Mâncarea sănătoasă este şi va fi întodeauna baza unui stil de viaţă care te va feri de posibile boli. Dorinţa de a preveni îmbolnăvirile de cancer, a dus la descoperirea unor super-alimente, care au efecte atât de benefice, încât ai putea crede că este prea frumos să fie adevărat. Studiile arată că alimentele pe care ţi le vom prezenta, i-au ajutat în perioada de recuperare până şi pe cei care se luptau cu boala.
Prima categorie de alimente este reprezentată de coacăze, fructe de pădure, acai, zmeură şi afine. Culoarea închisă a fructelor provine din fitochimicale, care protejează de numeroase tipuri de cancer. Anumite studii au arătat că afinele reprezintă un instrument important în lupta cu cancerul ovarian.
Ceaiul verde este recunoscut ca fiind unul din primele produse pe bază de plante care a fost studiat ca având proprietăți anti-cancerigene. Studiul Universităţii din Mississippi arată că doar două căni de ceai pe zi sunt necesare pentru a inhiba creşterea tumorilor la sân, acest fapt fiind datorat unei substanţe numite EGCG.
Peste 30 de studii făcute de-a lungul timpului, arată efectele anti-cancerigene ale usturoiului, mai ales asupra cancerului de stomac sau de colon. Pentru a beneficia de efectele lui, trebuie consumat cât mai proaspăt, dar poate fi luat şi sub formă de pastile. Se ştie deja că o dietă bogată în usturoi şi în ceapă reduc riscul multor tipuri de cancer.
Nişte cercetători englezi au arătat cât de bun este broccoli pentru prevenirea cancerului de prostată: bărbaţii care prezentau semne de dezvoltare a cancerului, au mâncat broccoli de patru ori pe săptămână şi astfel au prevenit creşterea tumorii.
Un cercetător de la Harvard a descoperit că lycopen este un ingredient activ din roşii care scade riscul multor forme de cancer, mai ales cel de prostată, sân, plămâni şi colon. Soia conţine de asemenea un ingredient activ, numit genistein, care protejează împotriva cancerelor dependente de hormoni.
Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, trebuie să consumaţi 50 de grame pe zi. Strugurii sunt bogaţi în antioxidanţi (mai ales cei roşii sau mov) şi ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.
Cerealele integrale conţin şi ele o varietate de compuşi anti-cancerigeni, cum ar fi antioxidanţii, fibrele şi fitoestrogenii. Ajută la împiedicarea apariţiei mai multor tipuri de cancer. Morcovii sunt bogaţi în beta carotene, un antioxidant despre care cercetătorii cred că protejează membranele celulelor de daunele toxinelor.
Alimentele de mai sus pot fi cu uşurinţă incluse în viaţa noastră de zi cu zi şi reprezintă un mic pas înainte spre un viitor mai bun, plin de sănătate.
Ana Darstaru