Aceasta prajitura este una dintre cele mai bune prajituri pe care ni le pregatea mama vara. Asa repede o pregatea si o cocea ca nici nu aveai timp sa clipesti, ziceai ca e magician. Ne punea in ea tot felul de fructe ( caise, piersici, prune, rubarbar, capsuni sau chiar cirese) si mereu stia sa ne faca vacantele de vara mai frumoase si mai dulci.
E o prajitura simpla la care nu e nevoie sa cantariti ingredientele ci este nevoie sa folositi aceeasi masura mereu ( eu am folosit 1 cana de 250 ml).
Aveti nevoie de:
- 5-6 piersici
- 5 oua
- 2 cani zahar
- 1 cana lapte
- 1 cana ulei
- 2 cani si jumatate de faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita otet
- un praf de sare
Se prepara astfel:
- separati albusul de galbenus de la toate cele 5 oua
- peste galbenusuri puneti o cana de zahar si zaharul vanilat si cu un mixer ( eu am folosit KitchenAid-ul pe care il ador) amestecati pana galbenusurile se deschid la culoare si isi maresc putin volumul
- adaugati apoi cana de ulei, mixand mereu, apoi laptele, faina si la final praful de copt stins cu o lingurita de otet
- compozitia pentru aluat este destul de lichida dar sa nu va speriati caci asa este normal
- puneti aluatul intr-o tava ( 28×38 cm ) acoperita cu hartie de copt si dati tava la cuptor (preincalzit) la 180 grade pentru 5-10 minute
- taiati piersicile in 2 sau in 4 bucati (depide cat de mari sunt)
- cand aluatul s-a intarit putin scoatem tava din cuptor si aranjam fructele peste aluat apoi bagam iarasi tava in cuptor pentru inca 20-25 minute
- intre timp bateti spuma tare albusurile cu un praf de sare si cu cana ramasa de zahar
- cand aluatul e copt scoateti tava din cuptor si puneti albusurile batute deasupra fructelor
- dati iarasi tava la cuptor la 155-160 grade (pe raftul din mijloc) pentru aproximativ 1 ora sau chiar 1 ora jumatate
- bezeaua deasupra va capata o culoare placuta,aramie, iar inauntru va fi alba si gumata
- cand e gata prajitura o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca bine inainte de a o servi
Blog de sotie fericita