Prima ediţie Future Shorts România: scurt-metraje multipremiate şi o noapte de distracţie pentru cinefili

Palatul Bragadiru din Bucureşti a găzduit sâmbătă, 21 aprilie, prima ediţie a Future Shorts România, un festival al filmelor de scurt metraj, desfăşurat sub deviza: “Stop Watching ! Start Acting !“.

Seara a fost deschisă de trupa Antarctica, pentru prima dată într-o nouă formulă, cu Delia Opran alături de Mircea Preda (fost basist Viţa de Vie) şi Victor Rivalet – sintetizator (in trecut membru Timpuri Noi). Formaţia a susţinut un concert care a reuşit să uimească audienţa prezentă prin noul sound, mai alert, care transmite mesajele într-un mod mult mai profund.

Spectacolul a continuat prin proiecţia celor 7 scurt metraje premiate la Cannes, Sundance şi BAFTA, care au în comun tema căutării, a încercării de regăsire, a iubirii, alături de filmele câştigătoare ale concursului de scurtmetraj „Future Directors”.

Câştigătorii Future Shorts 2012

Premiul Secţiunii Indie, un curs de regie de film pentru amatori – Directors Cut cu Iulia Rugină, organizat de Asociaţia Culturală Control N – a fost câştigat de scurtmetrajul Mic dejun la pat, un film de Dana Usturoi, producţie MediaLab.

Documentarul „Stremţ ’89”, povestea Revoluţiei române într-un mic sat de munte, de Dragoş Dulea, producţie a Eat Us Alive Films, a fost desemnat de juriu câştigătorul Secţiunii Professionals, iar premiul acordat a fost un curs de specializare susţinut de MET FILM SCHOOL, Londra, pe parcursul unui weekend, precum şi preluarea spre difuzare a scurtmetrajului în cadrul reţelei internaţionale Future Shorts, premiu acordat de dl. Fabien Riggall, fondatorul Future Shorts.

Favoritului publicului, „Stremţ ’89” i-a revenit, în urma votării ce a avut loc în seara evenimentului, şi Premiul publicului, constând într-o tabletă Sony S1.

Premiul special, o camera Sony compactă, a fost acordat animaţiei The Scream, semnată Sebastian Cosor.

În pauzele dintre proiecţii, spectatorii s-au îndreptat fie spre make-up cornerul special amenajat, în care make-up artistul Paulina Buldumea şi-a demonstrat măiestria în a crea lookul vedetei de film preferate, fie spre cele două expoziţii de artă fotografică, cea semnată de binecunoscutul regizor de teatru Radu Afrim şi cea a fotografului Bogdan Grigorescu.

După proiecţia scurtmetrajelor şi desemnarea câştigătorilor, a urmat prestaţia live a artiştilor Ioana Marchidan şi Istavan Teglaş, în care Iris Spiridon a oferit un spectacol complex de muzică, dans şi secvenţe cinematografice.

Show-ul a continuat cu un concert incendiar Toulouse Lautrec, compus din hit-urile formaţiei ( “Apartman”, “Domino”, “Te spun”, “Yesman”,“Irrational”), dar şi din piese de pe viitorul material al trupei.  În încheiere, trupa a surprins audienţa cu o interpretare originală a piesei “Without You”, hitul artistei Mariah Carey.

A urmat un afterparty incendiar cu DJ Bogman, condimentat cu cocktailuri rafinate pentru cinefilii amatori de distracţie până în zori.

De la eveniment nu au lipsit vedetele din lumea filmului : Dana Usturoi, Jojo, Ionuţ Grama, Rosana Oprea, Laura Cosoi,  a muzicii:  Mike Diamond, Dana Nălbaru şi a teatrului: Xing Elena Ling, Letiţia Vlădescu, Irina Marinescu, Laura Lazăr etc.

Prima ediţie a Future Shorts România s-a încheiat, însă nu rataţi următoarea întâlnire cu scurtmetrajele, de data aceasta la Mamaia, în ediţa de vară.