Prof. Gheorghe Mencinicopschi: Produsele de post

Numărul persoanelor care aleg să ţină post este din ce în ce mai mare. Ce presupune, însă, acesta din punct de vedere alimentar?

„Persoanele care ţin post trebuie să citească foarte atent etichetele alimentelor. Deseori, produsele vegetale ascund ingrediente «de dulce». Indiferent dacă alegeţi şniţele, pateu sau salam din soia, pot conţine cazeină, praf şi derivat de ou, albumină şi zercare și atunci categoric nu sunt de post. De asemenea, puteţi avea surpriza ca alimentele de post să conţină colorantul roşu carmin, sau acidul carminic, numit adesea E 120, care este de origine animală”, explică profesorul Mencinicopschi.

Conținutul mare de proteine din produsele de post este cauza principală care duce la îngrășare, spune Gheorghe Mencinicopschi. Și preoții atenționează pe credincioși că postul adevărat este cel care se ține prin fapte bune și nu doar prin restricții alimentare.

 În topul produselor sănătoase din soia găsim laptele din soia și brânza tofu, iar în categoria produselor nocive – pateurile vegetale şi mezelurile, cu un conţinut ridicat de „E-uri” și sintetice care fac ca produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

Sursa foto: tumblr.com