Profesionistul de marţi: Ilana Yahav

Ilana Yahav este un artist care crează animaţii din nisip. Aceasta a învăţat tehnica neobişnuită a artei în nisip la Hollywood, New York şi Londra. Ulterior şi-a deschis un studio în care crea păpuşi din latex, folosite pentru reclame şi filme. Aceasta a creat imagini artistice în nisip în faţa regilor Spaniei şi Belgiei. Procesul este unul lung, deoarece artista schimbă în continuu forma, personajele şi scenariul. Lumea magică din nisip este creată doar cu ajutorul degetelor.

Ilana a fost întotdeauna pasionată de arte plastice (pictură şi sculptură), considerând că acestea sunt singurul mod în care poate exprima emoţiile şi sentimentle umane într-o manieră complexă. Pasiunea pentru nisip, este o poveste a copilăriei, când Ilana se juca pe plaja fină de la Mediterană. Aceasta încerca să deseneze foarte repede în nisip, înainte să vină valul şi să şteargă totul.

Ilana a fost întodeauna fascinată de capacitatea umană de a gesticula, pentru a exprima o serie de emoţii; de la bucurie la tristeţe, până la furie. Ea susţine că acelaşi lucru se întâmplă şi cu mâinile sale, când sunt plimbate prin nisip fin: exprimă emoţii. Acesta a susţinut diverse prestaţii în mai multe ţări şi pentru un public variat, de la mici comunităţi, la şefi de stat. De fiecare dată artista crează alte scenarii, astfel fiecare prestaţie este pregătită din timp prin diverse schiţe, făcute pe hârtie.

Cristina Mîrzoi

Sursă foto: sandarts.blogspot.ro