O descoperire dulce: "Prăjiturile Carlei"

Prăjiturile Carlei sunt nişte creaţii inedite şi delicioase, pentru care fondantul poate lua cele mai neobişnuite şi creative forme.

În mod surprinzător pasiunea Carlei Sadofsky nu se datorează dulciurilor, ci mai degrabă plastilinei, cu care obişnuia să se joace în copilărie. Mai târziu aceasta a trecut la pasta de modelat fimo (utilizată în general la accesorii hand-made). Aceeaşi tehnică este folosită şi în cazul fondantului. Deşi îi face plăcere să gătească şi mai ales să modeleze minunatele figurine, Carlei nu-i plac, în mod special, dulciurile. Ideea a apărut în 2009, însă nu ca o afacere, ci mai degrabă ca un hobby, iar aceasta lua comenzi de la diverse cunoştinţe.

Carla nu a urmat nici un curs culinar sau de artă, dar s-a documentat foarte bine în ceea ce priveşte arta preparării fondantului din cărţi şi urmăreşte multe bloguri culinare, preferatele ei fiind cele australiene. Preţul dulciurilor este dat de preţul ingredientelor şi nu include manopera. În general, comenzile sunt personalizate. În funcţie de  tema pe care o primeşte, Carla încearcă să îşi imagineze produsele într-un mod cât mai interesant. Uneori se inspiră din imaginile cărţilor poştale (e-cards).

Pe lângă minunatele torturi, aceasta face şi cupcakes cu topping din fondant sau cu cremă, biscuiţi (butter/sugar cookies) pe care îi ornează cu fondant sau royal icing (glazură regală). Ingredientele  le achiziţionează on-line, uneori chiar şi din afară, deoarece unele ingrediente nu sunt disponibile în România. Carla susţine că, pe lângă ingredientele de o calitate superioară, prăjitura va ieşi bună numai dacă ai şi ustensile adecvate.

Carla nu doreşte să extindă foarte mult această afacere momentan, deoarece este ocupată cu alte proiecte: este managerul filialei unei companii nemteşti din România şi este implicată, totodată şi într-un proiect de voluntariat ce are ca scop găsirea de familii adoptive pentru pisicuţele abandonate, ea însăşi fiind mândra posesoare a trei pisici: Alex, Bandit şi Daisy, care o şi inspiră în procesul de creaţie. Astfel, după o zi plină, pregătirea şi ornarea prăjiturilor reprezintă modul ei de a se relaxa.

Cristina Mîrzoi