Profesionistul de vineri: Gabriel Boholţ

Gabriel Boholţ este un fotojurnalist celebru, care în 2011 a realizat un documentar 3D românesc. Trilogia documentarelor etnografice”Culegătorii de folclor”, “Moş Pupăză” şi ”Nuntă în Maramureş” este dedicată ţinutului Maramureşului.

Gabi Boholţ a fost unul dintre primii fotoreporteri români care a realizat materiale de presă în zone de conflict armat, precum Transnistria – Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo şi Kurdistan – Turcia. Adevărata sa pasiune este fotografia, acesta participând la numeroase expoziţii cu tematică tradiţională în afara ţării. În 2011 acesta a fost nominalizat la de Sony World Photography Organization.

 Are ca plan de viitor realizarea altor documentare în diverse zone ale ţării, unul chiar şi pentru copiii anilor ‘90. Gabriel susţine că trebuie să vedem şi o altă latură decât cea a puşcăriilor, a corupţiei şi sistemului sanitar dezastruos. Acest proiect este unul unic în România, datorită subiectului şi a tehnicii moderne de realizare. Primul film are ca temă povestea unui cuplu de maramureşeni, interpreţi de folclor, iar Moş Pupăză are ca subiect prezentarea unui tânăr talentat care sculptează porţi.

Cristina Mîrzoi

Sursă foto: www.libertatea.ro