De ce sa evităm materialele sintetice?

Materialele sintetice favorizează transpiraţia, conducând la creşterea riscului de a dezvolta afecţiuni micotice, infecţii bacteriene și eczeme. Posibilitatea de apariţie a acestor afecţiuni creşte cu cât pielea stă mai mult în contact cu materialele sintetice. De asemenea, pielea poate intra  în contact cu substanţele chimice din care este făcută ţesătura, iar coloranţii utilizaţi în fabricarea hainelor se pot dizolva datorită transpiraţiei şi pot ataca pielea.

Avantajele materialelor naturale

Materialele naturale sunt prietenoase cu pielea. Inul, de exemplu, lasă epiderma să respire fiind recomandat persoanelor cu pielea sensibilă , în timp ce bumbacul este recomandat tuturor tipurilor de piele. Acesta are proprietatea de a absoarbi foarte bine transpiraţia, îndepartând-o de piele.  De aceea bumbacul este prima alegere când vine vorba de hainele copiilor mici, acesta împiedicând dezvoltarea dermatitelor şi infecţiilor.

Bumbacul

Este un material foarte versatil, ușor de utilizat ,foarte rezistent ,moale, călduros şi practic, fiind folosit la confecţionarea tuturor pieselor vestimentare, începând cu lenjerie intimă până la rochii elegante de zi. Nu se deteriorează dacă este vopsit, iar aerul trece foarte ușor prin țesătură. Bumbacul este de asemenea o alegere bună pentru husele de pernă sau lenjeri de pat.

Bumbacul certificat organic este o specie care a fost crescută în conformitate cu standarde stricte.Pesticidele utilizate sunt naturale, culturile acestea sunt hrănite mai ales de ploaie,iar solurile sunt fertilizate cu materiale naturale ecologice.

Mătasea

Acest material prețios este extrem de confortabil, rezisten și cu un aspect frumos, ușor lucios. Alt avantaj este acela că nu este pretenţios la spălat şi se calcă uşor. Mătasea prezintă un singur dezavantaj, nefiind prea plăcută la purtare pe timpul verii sau în medii cu temperatură ridicată, deoarece are tendinţa de a se lipi de piele și își pierde din intensitarea culorii dacă este expusă perioade îndelungate la soare.

Atenție!

Nu vă lasați păcăliți de etichetele false ale hainelor. Au existat multe cazuri în care piese vestimentare din materiale sintetice prezentau o etichetă pe care scria că produsul respectiv este realizat din materiale 100% naturale.Verificați efectul pe care îl are materialul la contactul cu pielea, astfel încât sa nu creeze neplaceri, dar și mirosul acestuia.

Material realizat de Radu Marilena