Profesionistul zilei: Jimmy Wales, co-fondator Wikipedia

Jimmy Wales a absolvit Randolph School, specializarea Finanţe, apoi a predat la două universităţi. Ulterior şi-a obţinut şi  doctoratul, pentru a găsi un job în domeniu.

Acesta împreună cu Larry Sanger au lansat Wikipedia în 2001, astăzi site-ul având  22 de milioane de articole în 258 de limbi, datorită voluntarilor, care s-au implicat în mod activ în dezvoltarea enciclopediei digitale. După ce aceştia au fondat în 2000 Nupedia, o enciclopedie academică digitală, au observat că este destul de dificil să creeze ceva măreţ doar cu câtiva specialişti, de aici ideea unei contribuţii masive din partea oamenilor obişnuiţi. Wales a fost întotdeauna optimist, deşi nu ştia concret ce se va întâmpla cu acest proiect. De-a lungul timpului Wikipedia a trecut şi prin momente mai dificile, suferind cenzură din partea unor ţări precum Republica Populară Chineză, care a cerut ştergerea unor date „sensibile”, cerere pe care Wales a refuzat-o.

Wales face parte din Berkman Center for Internet & Society  de la Harvard şi a fost numit numit în lista Scientists & Thinkers” din  Time 100 în 2006 şi în Forbes, la secţiunea „The Web Celebs 25”, obţinând locul 12. În 2011 acesta a obţinut premiul The Gottlieb Duttweiler, datorită contribuţiilor sale masive către comunitate.

Cristina Mîrzoi