Profesionistul zilei: Robert de Niro

Robert Mario de Niro, Jr. (nascut in  in 17 august 1973) sau cum este el cunoscut de publicul cinefil Robert de Niro este un actor american, dublu castigator al premiului Oscar. Este apreciat ca fiind unul dinte cei mai mari actori din toate timpurile datorita carismei sale si stilului sau personal de a interpreta  anumite persoanaje carora le da culoare si le face mai apoi imposibil de uitat.

In intreaga sa actiitate pana la momentul actual a interpretat personaje care par sa-i fi venit ca o manusa, personaje complexe, cu conflicte puternice. Printre aceste putem aminti de  tanarul Vito Corleone din filmul “Nasul” partea a-II-a, taximetristul David Bickle din filmul”Taxi Driver”, Al Capone din “Incoruptibilii” sau rolul  marelui o de afeceri     din filmul de exceptie “Avocatul Diavolului”.

Robert de Niro s-a nascut in New York intr-o familie care avea sa-I insufle inclinatia catre arta, mama sa find pictorita, iar tatal sau, pictor expresionist si sculptor. În copilărie De Niro a primit porecla „Bobby Milk”. De Niro a frecventat mai întai „Little Red School House” , iar apoi a fost înscris de către mama sa la „Liceul de Artă și Muzică Fiorello H . LaGuardia”, la care se prezenta și colegul din Godfather, Al Pacino. Avand de mic un character si o personalitate puternica si rebela a abandonat scoala la varsta de 13 ani pentru a se alatura unei gasti din “Mica Italie”. Mai apoi acesta studiaza Conservatorul „Stella Adler” dar și „Actor’s Studio”.

Primul sau contact cu pelicula a avut loc la varsta de 20 de ani alaturi de actorul Brian de Palma in filmul “ The Weding Party”. Cu toate aceste Robert de Niro si-a petrecut o mare parte din inceputul debutului sau  lucrand in teatru si productii de tip “off Broadway”. In anul 1973 a inceput colaborarea ce avea sa-I aduca succesul mai tarziu, cea cu regizorul Martin Scorsese unde  interpretat rolul unui tanar dintr-o mahala “ Johny Boy” in “Mean Streets” (1973). In 1974 interpreteaza rolul lui  Don Vito Corleone din filmul “The Godfather part II” regizat de Francis Ford Coppola, rol ce il va impune in industria cinematografica si ii va conferi un statut aparte in randul celorlalti actori.

Fiind un perfectionist, deNiro si-a impins limitele personale la noi nivele pentru ca personajele sale sa fie interpretate cu cat mai multa pasiune si pentru a putea exprima cat mai bine esente acestora. In aceasta privinta el s-a ingrasat cu 27 de kilograme si a invatat totul despre box pentru a-l portetiza pe Jake LaMotta in filmul “Raging Bull”. De asemenea si-a ascutit dintii pentru rolul din ‘Cape Fear”, a locuit in Sicillia pntru rolul din filmul “The Godfather II” si a condus un taxi timp de 3 luni pentru filmul „Taxi Driver”. Toate aceste pentru ca personajele interpetate de el sa fie cat mai veridice si cat mai “vii” pentru publicul ce avea sa-i urmareasca filmele.

De-a lungul carierei sale a castigat premii precum : Oscar-Rolul pentru cel mai bun actor in rol secundar, Oscar-rolul pentru cel mai bun acor in rol principal,  dar si pentru cel mai bun actor intr-o comedie  sau musical( Analyze this). Dintre alte filme în care a jucat, ar fi de amintit: Când te Îndrăgostești (1984); „The Mission” (1986); „Angel Heart” (1987); „Awakenings” (1990), alături de Robin Williams, unde De Niro interpretează rolul unui pacient aflat în comă, readus la viață cu ajutorul medicamentelor; „Heat” (1995), unde interpretează a doua oară alături de Al Pacino; „The Fan” (1996), unde joacă alături de Wesley Snipes și are rolul unui admirator fanatic al baseball-ului, „Înscenarea” (1997) și „Ronin” (1998). În 1997 s-a alăturat din nou lui Harvey Keitel și Ray Liotta pentru filmul „Cop Land” al cărui actor principal este Sylvester Stallone.

Sursa foto: www.hedislimane.com