Pantofii, sandalele, teneșii pe care îi porți cu atâta drag nu trebuie să fie doar foarte frumoși și în tendințe, ci să îți și asigure sănătatea picioarelor și o postură corporală corectă. Cel mai bine este ca încălțămintea să se adapteze morfologiei și fiziologiei picioarelor tale pentru a permite o mișcare lejeră și adecvată.
De ce ar trebui să ții cont atunci când îți alegi încălțămintea?
1.Lungimea pantofilor să fie suficient de mare
Astfel degetele vor rămâne întinse și se vor putea mișca în timpul mersului. Libertatea de mișcare a degetelor de la picioare în pantofi previne deformarea dureroasă a piciorului. Alege pantofi care să se potrivească cu modul în care îi vei folosi și care să fie cu o jumătate de număr mai mare decât dimensiunea reală a picioarelor tale.
2.Tălpile să nu fie foarte dure și drepte
Tălpile foarte dure și drepte nu permit tuturor mușchilor să lucreze, putând astfel să ducă la dureri de spate și de articulații. O pereche de pantofi nepotrivită iți poate cauza răni, bătături, probleme de circulație si probleme la nivelul posturii corporale.
De asemenea, ele pot provoca metatarsalgie, o problemă foarte frecventă și dureroasă care apare în urma folosirii unor încălțări neadecvate.
3. Materialele să fie naturale și să permită piciorului să transpire
Având în vedere că acumularea transpirației favorizează creșterea bacteriilor, atât la picioarele, cât și în încălțări, încearcă să cumperi încălțăminte din materiale calitative și piele naturală. Dacă vrei să verifici calitatea materialului, poți purta câteva minute în magazin perechea aleasă. În funcție de cât de confortabil te simți, îți vei da seama dacă este mărimea și calitatea potrivită pentru tine.
4. Tocuri nici prea înalte, nici prea joase.
Înălțimea recomandată a tocurilor la femei este de 2-4 cm și la bărbați de 2-3 cm.
Tocurile înalte cresc compresia la nivelul articulațiilor din talpă și de la degetele piciorului favorizând deformări și leziuni la nivelul dermei din cauza alunecării degetelor spre vârf.
Tocurile înalte nu afectează doar picioarele, ci și gleznele, genunchii, coapsele și coloana. De asemenea, limitează mișcarea gleznelor și obligă genunchiul la flexiune. Astfel, șoldul suportă o presiune mai mare și centrul de gravitație se modifică putând provoca hiperlordoză.