Provocare: transformă garajul în casă!

Unul dintre tendințele internaționale actuale în renovarea locuinţei este transformarea garajului într-0 cameră în toată regula.

Adesea, oamenii au senzaţia că nu au suficient spaţiu de locuit, dar sunt reticenţi să încerce o renovare de mai mare amploare.

Totuşi, fiind o perioadă în care piaţa imobiliară este instabilă şi oamenii ezită să-şi facă noi credite prin care să își asume datorii, ei adoptă ideea “foloseşte ceea ce ai” şi cauta spaţii de viața suplimentare, în locuri deja existente.

Unul dintre beneficiile transformării garajului într-o mini-garsonieră de locuit este faptul că, de obicei, garajul este separat de casa propriu-zisă. Datorită acestui fapt, garajul reprezintă un loc ideal pentru un birou, un atelier sau un loc special unde te poţi retrage atunci când simţi nevoia de intimitate.

Un garaj renovat poate să fie folosit chiar ca dormitor suplimentar, cameră de joacă pentru copii, sală de gimnastică, sala de relaxare şi, cu ceva mai multă muncă, ca baie sau  bucătărie.

Înainte de a lua în considerare renovarea garajului, studiază normele legale stabilite pentru constructii şi obţine avizele necesare. Anumite autorităţi locale pot restricţiona modul în care poate să fie folosit un garaj.

Paşii necesari pentru a transforma garajul în cameră de locuit

Verifică dacă sunt suficiente ferestre. De obicei, garajele nu au prea multe ferestre, prin urmare, lumina naturală lipsește, în mare măsură. Bineînţeles că poţi să întrebuințezi becuri încastrate în interiorul garajului sau spoturi, dar lumina naturală te ajută să economiseşti energia folosită în camera respectivă.

Mai multe ferestre nu numai că vor furniza mai multă lumină în cameră, dar vor transforma garajul într-o cameră mult mai confortabilă. Atunci când adaugi ferestre, ia în considerare modelele etanşe care economisesc energia.

Montează o nouă uşă. La fel ca ferestrele, uşa unui garaj nu este perfect izolată. Dacă doreşti să transformi garajul într-o cameră de locuit, alege o uşă etanşă în locul tradiţionalei uşi automate de garaj.

Pentru un aspect plăcut, montează o uşă glisantă cu geamuri mari de sticlă şi amenajează o curte interioară sau o mică grădină în fața garajului. Se găsesc multe specii de arbuşti şi de flori care cresc foarte repede. Să deschizi geamul şi să inspiri mireasma florilor, va fi o sursa de optimism şi bună dispoziţie.

S-ar putea să ai nevoie de spaţiu de depozitare. Transformarea garajului într-un spaţiu de locuit poate fi o provocare la fel de mare, precum este transformarea unei pivniţe într-un spaţiu de locuit. Nu numai că aceste spaţii rareori au dulapuri sau locuri  amenajate pentru depozitare, dar, cel mai adesea, reprezintă zonele de depozitare pentru lucrurile nefolositoare din casă.

Dacă acesta este şi cazul tău, fie găseşti un alt spaţiu de depozitare, precum o mansardă sau o magazie, fie vinzi sau donezi obiectele nefolositoare. Imediat ce spaţiul a fost eliberat, instalează un mobilier atractiv pentru depozitare.

Rafturile tipice pentru un garaj sunt folosite pentru păstrarea sculelor auto sau a echipamentului sportive, deci nu se potrivesc cu o cameră renovată. Alege mobilierul în funcţie de destinaţia noii camere.

De exemplu, dacă doreşti să o transformi într-un dormitor pentru copii sau spaţiu de joacă, alege un mobilier în culori vesele cu sertare şi spaţii pentru jucării şi care să fie adecvat vârstei lor. Dacă destinaţia noului garaj este cea de cameră de zi, nu uita de o canapea sau câteva fotolii confortabile în jurul unei măsuţe pentru cafea.

Montează un sistem de încălzire. Dacă nu ţi-ai propus să foloseşti garajul renovat prea des sau locuieşti într-o zonă cu o climă moderată, s-ar putea să scapi doar cu un radiator, două. Totuşi, dacă locuieşti într-o regiune cu o climă mai rece şi intenţionezi să foloseşti camera frecvent, e necesar să angajezi un specialist care să-ţi instaleze un sistem de încălzire şi unul de ventilare.

Dacă trăiești într-o zonă cu o climă foarte caldă, poţi vopsi pereţii exteriori ai garajului, în alb. Astfel, razele soarelui se vor reflecta şi nu vor pătrunde prea mult în garajul tău. De asemenea, dacă garajul are acoperiş propriu, poţi aplica o peliculă specială care va reflectă razele soarelui şi îţi vei putea păstra mai multă răcoare în cameră.

Refinisează podeaua. Va fi o cameră de locuit, deci trebuie să te gândeşti la confort, izolare termică, la atenuarea zgomotelor şi, nu în ultimul rând la design. Parchet, covor, mocheta sau linoleum, toate sunt opţiuni excelente.

Se găsesc într-o varietate de culori şi modele, sunt moi şi lejere pentru picioare, asigură camerei confortul termic şi atenuarea zgomotelor.

Ia în calcul elementul estetic. Dacă îţi doreşti ca noua ta cameră să fie în acelaşi stil cu restul casei, va trebui să zugrăveşti pereţii şi tavanul sau să pui un tapet. În felul acesta, fostul tău garaj va deveni mult mai primitor. Alege elemente de design şi vopseluri care se potrivesc și restului casei.

În cazul în care ţi-ai dorit mereu o cameră pentru tine, în stil vintage, însă nu s-ar fi potrivit cu stilul celorlalte camere, acum e momentul să-ţi creezi locul tău special şi să ţi-l decorezi după cum visezi.

Indiferent de planurile pe care ţi le-ai făcut în ceea ce priveşte viitoare întrebuinţare a garajului tău, cu puţină imaginaţie, le poți face reale.

Iulia Ioniță

Surse foto:

closetdoorsideas.com

bayareagarages.com

blog.hgtv.com