Recenzie carte – „Copilul 44” de Tom Rob Thomas

Autorul combină cu succes atmosfera sumbră a unei ere dominate de comunism cu romantismul unei relaţii ce dădea impresia că era falsă. Farmecul lucrării este dat de suspansul care te ţine cu sufletul la gură şi care apare la fiecare întoarecere de pagină. Detaliile sunt foarte importante în acest caz deoarece ele se pot dovedi esenţiale în cele mai neaşteptate situaţii. O carte bine scrisă, care rămâne în mintea cititorilor pentru mult timp.

Lucrarea redă povestea unui agent MGB (poliţie secretă precursoare a KGB-ului) numit Leo care încearcă să rezolve mai multe crime într-o lume în care se credea că acte de acest gen nu au cum să se întâmple (acţiunea are loc în URSS-ul anilor ’50). În ciuda acestui fapt, el o conduce o anchetă proprie pe ascuns al cărui rezultat reprezintă cea mai mare surpriză a cărţii.

Sunt foarte multe întoarceri de situaţii care te ţin cu sufletul la gură, precum şi câteva date istorice din copilăria protagonistului ce formează o imagine mai clară despre URSS. Un personaj cheie al poveştii este Raisa, soţia lui Leo, care s-a căsătorit cu el din frică (din cauza faptului că el era un membru al securităţii). Trecutul ei tumultos a condus-o la această decizie, ea ajungând să-şi urască soţul la începutul relaţiei lor, dar, odată cu trecerea timpului şi cu crimele pe care Leo încearcă să le rezolve, cei doi ajung să se îndrăgostească cu adevărat. Pe lângă idila plasată în mijlocul unui univers grotesc, firul poveştii începe să se încurce făcând lectura mult mai savuroasă.

Finalul cărţii este surprinzător, dar odată cu apariţia deznodământului acţiunea dispare şi personajele primesc un destin normal.

Povestea este inspirată dintr-un caz real, cel al criminalului în serie Andrei Chikatilo, care însă nu a ucis în perioada de timp propusă de carte.

Saftiuc Anca

Sursă foto: bibliotecibihorene.blogspot.ro