RECENZIE CARTE: “Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

“Mândrie și prejudecată” este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate romane de dragoste din toate timpurile. Jane Austen a fost autoarea care a creat un stil nou într-o perioada îmbibată de istorie, un stil care a influențat un început pentru romanul psihologic modern. Abordarea particulară a aspectelor sociale poate fi observată încă din începutul poveștii:

Este un adevăr universal recunoscut cum că un burlac, deținătorul unei averi frumoase, are nevoie de o soție. Însă, oricât de puțin cunoscute ar fi sentimentele sau punctele de vedere ale unui astfel de om atunci când apare pentru prima oară într-un singur loc, acest adevăr este atât de înrădăcinat în mintea celor din jurul lui, încât burlacul este considerat drept proprietate de către fetele familiilor vecine.

Acțiunea romanului se petrece în Londra, având ca subiect principal o poveste de dragoste combinată cu disputa, lucru ce era clasic sfârșitului secolului al XVIII-lea, începutului celui de-al XIX-lea. În tot acest timp, un tânăr nobil întreținea legătura cu tinerele domnițoare prin scrisori și dansuri de societate, prin plimbări și priviri tandre. Ei aveau maniere, mândrii, prejudecăți, statut social, moșteniri. Autoarea mai surprinde și problema femeii în societate, și anume aceea că ea trebuia să fie, aproape obligatoriu, măritată.

Povestea romanului este clasică. Acțiunea se desfășoară între Elizabeth Benet (“Lizzy”) și domnul Darcy. Ei întruchipează două personalități puternice, tipuri de caractere pe care nu le-ai vedea nicicând împreună și, totuși, tipul de oameni între care s-ar putea aprinde dragostea, una special și frumoasă, păcătoasă chiar. Darcy este tipul de bărbat care te face să înțelegi că o dragoste care te rănește este mai puternică decât una care nu are niciun obstacol de sărit. Lizzy și Darcy; Ea – o tânără domnișoară plină de prejudecăți, iar el un bărbat cu o avere foarte mare și, bineînțeles, foarte mândru de sine.

Elizabeth are patru surori. Cu toate sunt speciale, iar asta pentru că și ele au parte de câte o poveste de dragoste. Sora mai mare a lui Lizzy, Jane, devine obiectul dragostei domnului Bingley. Este o problema cu Lydia, cealaltă fată din familie, care se îndrăgostește și fuge cu un militar de neîncredere, domnul Wickman. În cazul lui Lizzy și al lui Darcy, factorii ce au intervenit în mersul normal al lucrurilor au fost tocmai cele două cuvinte din titlu: mândria și prejudecata. Amândoi dețineau ambele caracteristici.

Când ne gândim la perioada celor două secole, ne gândim la femei intrigate, reguli nescrise ale societății, baluri, săptămâni petrecute la castel, falsitate, gelozie, prinți manierați, sau din contră, snobi. Acești factori pot acoperi, destul de larg, subiectul acestei cărți.

Povestea poate fi văzută șipe ecrane, o versiune foarte cunoscută și apreciată este cea din 2005, în care regizorii prezintă personajele într-un mod specific, alert și în continuă mișcare. Viziunea producăorului Joe Wright este mai puțin conservatoare iar Lizzy este un personaj nonconformist. Filmul a avut patru nominalizări: pentru muzică, decor, costume și pentru cea mai bună actriță în rol principal.

Mădălina Tătaru

Surs foto: aslub.ro