Recomandare de carte: “Evul Mediu: Arhitectura şi Muzica”

Perioada medievală rămâne un ev încărcat de mister, care fascinează nu doar prin moştenirea culturală, ci şi prin mirajul unei epoci în care alchimiştii căutau tainele elixirului vieţii. Acestea par a fi încifrate în vechile manuscrise, în proporţiile artei monumentale, în sonorităţile polifonice.

Toate acestea alcătuiesc tabloul pe care scriitorul şi compozitorul Adrian Leonard Mociulschi şi-a propus să îl descrie cititorului, prin intermediul cărţii sale “Evul Mediu: Arhitectura şi Muzica”.

Apărută la Editura Curtea Veche Publishing, cartea a fost lansată la Bucureşti, în cadrul precedentei ediţii a Târgului Internaţional “Gaudeamus – Carte de Învăţătură” şi a reţinut de la bun început atenţia criticii.

Academicianul Ion Aurel Pop, rector al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj, a consemnat că “admirabila carte a lui Adrian Leonard Mociulschi reînvie un Ev Mediu genuin – total diferit de clişeul curent al barbariei şi întunecimii – evidenţiind o lume plină de originalitate, o lume a catedralelor bizantine şi romanice, cu largi cupole şi rotunjite ferestre, cu primitoare castele, în care trubadurii şi truverii, altfel spus căutătorii de rime şi de idei, cântau poezia, într-o vreme când cele două arte interferau.”

Autorul realizează o întoarcere în timp pentru a străbate, împreună cu cititorul, un drum imaginat ca un traseu iniţiatic. Acesta pleacă de la izvoarele artei creştine, din adâncurile catacombelor, către lumina filtrată prin rozete şi vitralii multicolore. Formele geometrice, transpuse în volume arhitecturale, au acea armonie proprie muzicii, pe care Adrian Mociulschi o exprimă prin cuvinte.

Capitolele volumului sunt dedicate stilurilor bizantin, romanic şi gotic, alcătuind o frescă ce descoperă minuni ale lumii, precum bazilica San Vitale din Ravenna, catedrala NotreDame din Paris, oraşul San Gimignano sau “Manhattan-ul” medieval din pitoreasca regiune a Toscanei.

Cartea invită cititorul să intre într-un univers policentric, într-un labirint al cunoaşterii din care nu lipsesc creaturile fantastice, monştri-gargouilles sau diabolus in musica.

Adrian Leonard Mociulschi este dublu licenţiat în muzică şi în teologie, deţine un doctorat acordat cu distincţie (cum laude) şi este absolvent al şcolii-postdoctorale MIDAS (Musical Institute for Doctoral Advanced Studies). Printre personalităţile cu care a studiat enumerăm numele academicienilor Gheorghe Vlăduţescu (filosofie) şi Ştefan Niculescu (muzică).