Recuperarea dupa interventia de implant mamar

Dupa o interventie de marire a sanilor medicul ne ghideaza pasii spre un proces de recuperare. Chirurgul estetician ne va da cateva instructiuni de baza despre efort, odihna sau intinderi. Interventia de implant mamar presupune introducerea unor proteze sub muschiul pectoral, de obicei, ceea ce creste volumul si imbunatateste aspectul estetic al sanului. Pentru aceasta interventie se utilizeaza implanturi mamare de forme si marimi adaptate proportiilor san-torace.

 In primele ore de la operatie pacienta ramane in repaos la pat, cu un sutien special; dar dupa 3-4 ore are indicatia sa se ridice din pat si sa se mobilizeze. Evident ca o va face cu grija, iar dupa cateva ore e capabila sa se imbrace si in 6-8 ore poate pleca acasa. Ridicarea bratelor, cu grija evident, si plimbarea usoara prin casa sunt admise in aceeasi zi. Recomandam aplicarea unor comprese reci pe piept, care sa limiteze eventuala umflare a sanilor pe centru si lateral. “Am avut paciente care operate fiind dimineata pe la 8 (interventia dureaza 50 de minute), seara, adica la 12 ore de la operatie, s-au dus la supermarket pentru a face cumparaturile de Craciun” ne spune dr. Calin Dobos, chirurg estetician.

A 2-a zi e recomandabil sa iasa la o plimbare usoara, iar in 3-4 zile poate incepe sa conduca masina. Dusul e permis dupa cateva zile, dar nu are voie sa fie fierbinte pt ca poate stimula sangerarea. Pansamentele se schimba doar de 2 ori, la 1 saptamana interval.

 Nici inainte, nici dupa operatie nu trebuie sa se ingereze aspirina sau alt medicament care o contine pentru ca impiedica coagularea si poate provoca sangerari.  „Imediat dupa operatie recuperarea este relativ rapida prin metoda cu radioplasma, durerea fiind mica; mai degraba e o senzatie de presiune/tensiune care, in majoritatea cazurilor poate fi redusa sau eliminata cu ajutorul calmantelor obisnuite. Firele sunt resorbabile si nu necesita indepartarea lor”., a declarat chirurgul estetician Calin Dobos.

 

Cand ne putem intoarce la munca

Pacienta se poate intoarce la serviciu dupa o saptamana de repaus, daca activitatea nu presupune efort fizic. In general, femeile carora le-a fost realizata o marire a sanilor printr-un implant mamar subglandular necesita un timp mai redus de recuperare in comparatie cu cele care au fost supuse unei interventii de implantare mamara submusculara. Insa implantul aplicat sub muschi rezista mai bine in timp, rezultatul e mai stabil. „Dupa o interventie de implant mamar pacienta isi poate relua activitatea la locul de munca la o saptamana dupa operatie. Insa acest lucru nu este valabil pentru toate femeile. In unele cazuri recuperarea poate fi mai rapida (o munca de birou de ex.)”, precizeaza chirurgul estetician.

Sportul poate fi reluat cam la 1 luna de la operatie, progresiv: initial miscari usoare ale picioarelor, la cateva zile se asociaza si cele de trunchi, apoi alergari etc. – proces care dureaza inca 1 luna. Ramane ca interdictie pt 5 luni ridicare de greutati care implica muschiul pectoral, si extensia mare/maxima a bratelor (volei, tenis etc). De asemenea recomand sa nu se doarma pe burta 3-4 luni pana sa maturizeza capsula din jurul implantului.

Cand se face sport va trebui sa puna un corset/sutien/bustiera care sa tina bine sanii. Sutien fara sarma e de evitat in viitor, atat apropiat cat si indepartat. Ocazional e permis. Chiar si noaptea e bine sa se poarte un maieu sau o bustiera care sa tina sanii, fara a incomoda la somn insa.

Lunile de dupa operatie

In primele luni de dupa operatie sanii pot fi sensibili, dand senzatie de disconfort la mamelon. E un semn ca se reface inervatia local.

De asemenea, sanii vor fi mai umflati timp de 2 saptamani. Pozitia sanilor e initial mai ridicata; asezarea lor dureaza cam 2-3 luni. Daca implantul e anatomic, in general nu se recomanda masaj. Daca in timp chirurgul considera necesar, poate recomanda masaj pt a mai modela pozitia implantului.

Pentru femeile de peste 40 de ani, care au apelat la o astfel de operatie este indicat sa realizeze anual o mamografie. Este important  ca la aceasta mamografie sa se aiba in vedere faptul ca pacienta are un implant mamar, pentru ca acesta poate influenta rezultatul.

Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul oficial: www.drdoboscalin.ro

Despre Dr. Calin Dobos

Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 10 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul American, SUA, Canada si Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice.

Stagiile de perfectionare in strainatate, pregatirea timpurie facuta inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual, reprezinta cartea de vizita a Dr. Calin Dobos. Dr. Calin Dobos poate fi gasit la clinica Hyperion din Galati si in Bucuresti la Centrul Medical Focus.