Reţeta de vineri: Budincă de ciocolată cu portocală întreagă

Dacă vă plac citricele, iubiţi ciocolata şi vă e poftă de un desert un pic mai neobişnuit, iată ce  reţetă puteţi încerca. Budinca de ciocolată cu portocală poate fi pegătită atât cu o ocazie specială, cât şi atunci când pur şi simplu vă e poftă de o delicatesă.

Ingrediente:

pentru 6-8 porţii

– 85 g unt

– 55 g ciocolata neagra

– 170 g faina cu praf de copt

– 55 g cacao pudra

– 170 g zahar pudra

– 2 oua

– 2 linguri de lapte

PENTRU UMPLUTURA

– 1 portocala, de preferinta cu coaja subtire

– 85 g unt

– 85 g zahar pudra

Mod de preparare:

1. Se dă în clocot niste apa într-o cratiţaă (deasupra căreia, mai târziu, veţi găti la abur budinca).

2. Se pune portocala întreagă în apă, ca sa fiarbă la foc mare timp de cel puţin 10 minute, cu capacul pus.

3. În timp ce fierbe portocala, se unge cu grăsime un vas termorezistent adânc şi rotund, de capacitate 1,3 l, în care va fi gătită budinca.

4. Separat, într-un castron pus deasupra unei alte cratiţe cu apă care fierbe, se topeşte untul şi ciocolata.

5. Pentru compoziţia de budincă se ia un alt castron, potrivit pentru mixer, şi se pune în el faina şi pudra de cacao, adaugând untul şi ciocolata (ambele topite), apoi zahărul, ouăle şi laptele, dupa care se mixează bine toate ingredientele.

6. Se toarnă cam doua treimi din această compoziţie în vasul pregătit pentru budincă, facând o adâncitura în centru.

7. Între timp, portocala trebuie să fi fiert cam 10 minute, iar coaja ei să fi devenit apetisantă şi moale. Se scoate cu grijă din apă. Se înţeapă coaja peste tot cu o furculiţă (eventual, cu una pentru gratar) şi se aşeză în adâncitura facuta în centrul compozitiei de budinca.

8. Opţional, se poate sa fie secţionată portocala în mai multe bucaţi , să fie scoşi sâmburii sau sa fie îndepărtate fibrele aţoase din mijloc, dupa care să fie adunată la loc.

9. Pentru a finaliza umplutura, se taie untul cubuleţe şi se pune împreună cu zahărul, tot în adâncitură, în jurul portocalei, apoi se acoperă ingredientele cu amestecul de budincă rămas (cu ultima treime).

10. Peste marginile vasului se întinde o hârtie pergament, apoi o folie de aluminiu.

11. Se aşează vasul cu budinca deasupra cratiţei cu apă în clocot (ar trebui ca nivelul apei sa ajunga pâna la jumatatea vasului cu budincă).

12. Se găteşte budinca la abur timp de 2 ore.

13. Se răstoarnă budinca pe un platou şi se serveşte cu o cremă dulce din lapte şi ou sau cu frişcă.

Sursă foto: www.madewithpink.com