Sfaturi pentru dezvoltarea personală(partea 1)

   De foarte multe ori suntem atât de ancoraţi în treburile cotidiene încât uităm de noi. Ziua lungă petrecută la birou în picioare sau chiar şi la facultate ne epuizează, iar seara nu ne dorim altceva decât să ne relaxăm puţin înainte de a adormi, ştiind că a doua zi o luăm de la capăt. Astfel, reuşim cu greu să mai avem timp şi de dezvoltarea noastră personală pentru a fi vizibil mai mulţumiţi de noi înşine. Iata câteva sfaturi pentru dezvoltarea personală:

1. Primul pas este stabilirea unui obiectiv, de preferat săptămânal ca să poată fi atins. Un obiectiv de probă poate fi acela de a spune „nu” de trei ori în timpul săptămânii, atunci când în mod normal ai fi spus da. Chiar dacă intervine sentimentul de vinovăţie, trebuie să te gândeşti că spui ce vrei cu adevărat. Este un obiectiv simplu dar care la sfârşit de săptămână te va face să te simţi mai bine şi îţi va dezolta încrederea în sine.

2. Încrederea în sine este inabusita de negativism. Tot ce trebuie să faci este să continui să depui eforturi pentru a schimba comportamentele tale negative. Nu va fi uşor; vei avea zile când vei reveni la comportamentele vechi, dar nu trebuie să renunti ci să te gândeşti că schimbarea a intervenit deja şi a avut rezultate.

3. Stabilind obiective mici şi uşor de obţinut te va ajuta în timp să atingi obiective mai mari şi aparent mai greu de atins. De asemenea poţi rupe un obiectiv mare în obiective mai mici care pot fi mai uşor de atins şi astfel îţi va fi mai uşor. Se poate utiliza şi o listă zilnică dacă iti este mai comfortabil, trecând sarcinile/obiectivele cele mai importante în primul rând, celelalte sarcini putând fi trecute pe lista pentru ziua următoare.

4. Nu te grăbi să termini totul într-o singură zi, acest lucru poate induce stresul şi gândul că nu eşti suficient de bun pentru a face totul într-o zi. Impartaseste cu ceilalti rezultatele obţinute peste zi, acest lucru iti va induce o stare de bine.

5. Obiceiurile sunt comportamente învățate, care repetate devin ca o a doua natură. Dar unele sunt bune, altele pot fi rele. Singura modalitate de a renunta la un obicei prost este să fii conștient de acesta și de munca ce trebuie depusă pentru schimbarea comportamentului. Cercetările au arătat că un obicei poate fi schimbat după cel puțin 21 de zile de repetiție.

6. Dar cum să schimbăm un comportament negativ mai uşor? O modalitate care mereu dă rezultate este înlocuirea unui comportament negativ cu o recompensă pozitivă. De fiecare dată când gândeşti negativ despre tine, înlocuieşte gândurile negative cu unele pozitive.

Sursa foto: cinemafique.wordpress.com

Ana Carstocea