Reţeta sănătoasă de luni: pâinici din Kamut încolţit

Fiindcă este luni şi săptămâna tocmai a început, vă prezentăm o reţetă sănătoasă propusă de Ligia Pop- Raw food chef si autor carti de specialitate. Painea din kamut este o alternativă potrivită pentru persoanele care doresc să consume alimente sănătoase şi săţioase.  Kamut-ul este o cereală originară din Egipt, înrudită cu grâul dur, superioară din punct de vedere nutriţional şi cu un conţinut de proteine mai mic decât grâul tradiţional.

Painici din Kamut

  • 500 g de kamut
  • 200 g de susan
  • 200 g de mac
  • 50 g de ulei presat la rece
  • sare neiodata dupa gust

Kamutul se pune la inmuiat timp de 12 h. Se spala bine si se lasa la geminat intr-o sita de email. Pana va germina vom clati din abundenta de cate ori putem pe zi, minimul de 3 ori. Perioada de germinare  variaza in functie de temperatura ambienta si poate dura cateodata intre 1-4 zile. Un semn ca sunt gata de folosit, este atunci cand germenii (varfurile albe) au aparut.

Kamutul se da printr-o masina de tocat. Compozitia va fi compacta, foarte cleioasa si o vom amesteca bine cu restul ingredientelor. Pe o hartie de copt vom intinde o foaie de 1 cm inaltime si vom taia forme cu ajutorul unei cani sau forme culinare.

Intre timp ungem cu ulei o tava de cuptor, punem deasupra o noua folie cerata si asezam painicile pe care le ungem cu putin ulei. Se dau la cuptor la foc mic, timp de 40 minute. Intre timp vom sta cu ochii pe ele si odata ce s-au intarit pe o parte, pot fi intoarse pe partea cealalta. Nu uitati ca painicile nu sunt facute din coca cruda, ci doar din kamut germinat. Le veti putea scoate atunci cand sunt doar putin rumenite chiar daca nu sunt total coapte. Puteti sa le lasati pana devin foarte crocante.

 Sursă: ligiapop.com

http://ligiapop.com/2012/05/16/painici-din-kamut-incoltit/