Ce pericole ascund produsele light?

Cu toate că aceste produse au 0% grăsimi sau zahăr, acestea nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă alegere, de multe ori acestea având efecte destul de nocive asupra organismului.  Este de preferat consumul unor alimente naturale, dar în cantități mai mici, decât a produselor light.

O idee greșită în ceea ce privește produsele light este că acestea conțin mai puține calorii, ceea ce este complet fals. Termenul light vizează de obicei două categorii de substanțe nutritive: glucidele sau zahărul și lipidele sau grăsimile. Când cumpărăm produse light este bine să citim întotdeauna foarte bine eticheta, pentru că de multe ori cele două se substituie una pe alta. Astfel, un iaurt cu fructe, care are scris pe etichetă 0% grăsimi, poate avea un conținut de zahăr asemenea unei înghețate.

În alimentele considerate light, în locul zahărului se folosesc îndulcitori artificiali, iar grăsimile animale sunt înlocuite cu cele artificiale, care au 0% calorii. Astfel, pentru a se obține un gust la fel de bun ca al produsului natural se adaugă cantități mari de aditivi și ponțatori de gust.

Lactatele degresate până la 0% grăsimi pot avea efecte negative asupra organismului. Acestea consumate pe o lungă durată de timp pot crește riscul de infertilitate, iar privarea organismului de grăsimi poate provoca amenoree. Grăsimile din lapte nu se depun la fel ca cele din carnea foarte grasă și ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile: A, D, E, K și a Calciului în organism.

Băuturile cu 0% zahăr sunt foarte periculoase pentru organism și pot crește riscul de infarct. Mai mult decât atât îndulcitorii care se folosesc în locul zahărului precum aspartamul, ciclamatul de sodiu sau zaharina sunt substanțe considerate de unii cercetători cu efect cancerigen. Persoanele care consumă băuturi light au tendința de a consuma mai multe alimente, deoarece organismul cere în locul zahărului proteine.

Produsele de patiserie fără gluten nu sunt de niciun ajutor persoanelor care țin regim. Nu glutenul duce la acumularea de kilograme, ci amestecul de carbohidrați și amidon. În aceeași categorie se înscriu și dulciurile light. Acestea sunt special create pentru persoanele care au diabet și nu au capacitatea de a metaboloza zahărul. Nu ajută cu nimc în dietă, pentru că ingredientele pe care le conțin îngrașă.

 

Denisa Cristache

Sursa foto: google.com