Reţete pentru dietă: deserturi care nu stau în calea siluetei

E vară, miresmele dulci şi florale plutesc în aer, terasele ne îmbie cu delicii culinare exotice, dar silueta ne cere să avem mare grijă de ea, pentru că e sezonul tentaţiilor de orice fel. Însă un desert nu trebuie să fie neapărat o bombă de calorii ci chiar să contribuie la dietă.

Avem pentru voi o serie de reţete aromate şi delicioase datorită unor ingrediente care ne menţin suple şi încărcate de energie, într-un stil modern şi sănătos.

Vă recomandăm cu căldură seminţele şi cerealele redescoperite în alimentaţie: kamut, chia, fructe de pădure şi un strop de mentă. Chia este mult mai bogată în proteine decât inul, are de 30 de ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, de 6 ori mai mult calciu decât laptele, fier şi spanac în cantităţi uriaşe faţă de legumele verzi, de 8 ori mai mult Omega 3 faţă de somon, acid folic cu 50% mai mult decât sparanghelul şi multe fibre.

Seminţele de chia merită un loc de cinste în orice bucătărie, sunt incredibile!

Kamut este un înlocuitor perfect pentru alte cereale, în special pentru că este recomandat şi celor alergici la gluten. Este o cereală bogată în proteine, vitamine şi minerale, iar gustul sau este dulceag.

Despre fructele de pădure se ştie că sunt cele mai sănătoase şi recomandate în dietele de slăbire eficiente, la fel ca şi nucile.

Hai la joacă în bucătărie!

Terci din seminţe de chia cu fructe şi nuci

Ingrediente: 3 linguri pline de seminţe de chia, 1 ceaşca lapte de migdale, o mână de migdale sfărâmate, o mână de căpşune şi câteva afine sau bucăţele de măr, puţină ştevie dulce.

Seminţele de chia se ţin înmuiate în laptele de migdale pentru 30-40 de minute, după care se apelează la imaginaţie: terciul se asezonează cu migdale, bucăţele de căpşune, ştevie dulce şi câteva afine sau bucăţele de măr.

Seminţele şi nucile adaugă proteine, acizi omega şi minerale, iar fructele aduc cu sine antioxidanţi şi vitamine. Acest deşert este perfect pentru un mic dejun extraordinar de gustos şi de nutritiv, care îţi răsfaţă silueta!

Prăjiturele crocante cu kamut

Cookies! Sunt delicioase de ronţăit pentru persoanele care trebuie să guste ceva la intervale scurte de timp. Kamut este o cereală aparent nouă – face parte din alimentele naturale redescoperite în trendul nutriţiei organice, bio, sau cum doriţi să o numiţi. Kamut ne intriga pentru că adesea poate fi consumat de cei alergici la gluten şi poate substitui grâul.

Ingrediente: 2/3 ceşti de făină de kamut, 1 ceaşcă de ovăz pişat, 1 ceaşcă de ovăz copt, 1/3 ceaşcă de cocos râs, ½ linguriţă de praf de copt, ½ bicarbonat, 1/3 linguriţă de sare, 1 ceaşcă de zahăr brut (sirop deshidratat de trestie, Sucanat), 1/ceaşcă de unt nesărat topit sau ulei de cocos, 1 ou (sau un amestec dintr-o 1 lingura de seminţe de în pisate şi 3 linguri de apă, lăsate 3 minute să se înmoaie), 1 linguriţă cu vârf de vanilie.

Opţional: chipsuri de ciocolată, nuci, fructe de pădure deshidratate sau stafide

Preîncălziţi cuptorul la 150 de grade. Într-un vas mare amestecaţi oul, untul topit (sau uleiul de cocos), zahărul brut şi vanilia. Într-un alt vas, amestecaţi faină de kamut, ovăzul, praful de copt, bicarbonatul şi sărea, după care turnaţi-l în primul vas.

Pe o foaie de copt unsă cu puţin ulei, aşezaţi aluatul în forme circulare de forma prăjiturelelor, la distanţă de 3-4 centimentri una de alta. Coaceţi timp de 8-11 minute, în funcţie de textura pe care o doriţi pentru prăjiturele: crocante sau nu. După ce sunt gata, aşezaţi-le pe un platou imediat, pentru a se răci.

Smoothie de banane şi căpşune, cu seminţe de chia

Un smoothie superputernic nutriţional, din fructe proaspete, seminţe de chia şi lapte de cocos.
Ingrediente: 1 ceaşcă de căpşune proaspete, 1 banana îngheţată şi curăţată, 4 cuburi de gheaţă, 1 lingura de seminţe de chia lăsate la înmuiat în 60 ml apă, 160ml lapte de cocos.

Această băutură savuroasă este uşor de creat: combinaţi toate ingredientele în blender şi gata! În funcţie de consistenta dorită, se mai poate adăuga puţină apă.

Piersici coapte umplute cu migdale

Sună atât de bine, încât nu ai cum să te abţii. Transformă piersicile proaspete într-un deşert cald fabulos, umplute cu caise uscate şi migdale coapte.

Ingrediente: 5 piersici mari, tari, sănătoase; pentru umplutură – 10 jumătăţi de caisa uscate, tăiate frumos, 2 linguriţe de extract de migdale (10ml), 15ml brandy, 1 albuş de ou, 1/3 ceaşcă de migdale, ¼ ceaşca zahăr brun.

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade. Umpleţi pe jumătate o oală cu diametru larg cu apă şi aduceţi la fierbere. Tăiaţi 4 dintre piersici în jumătate, fără să le cojiţi, şi îndepărtaţi sâmburii. Aşezaţi jumătăţile de piersici în apă care fierbe şi coaceţi până încep să se înmoaie puţin, timp de 2 minute, după care scoateţi-le pe un prosop de hârtie, pentru a se usca.

După aceea, aşezaţi-le cu faţa în sus pe un vas de copt.

Pentru a face umplutura, piersica rămasă trebuie curăţată şi cojita şi apoi tăiată bucăţele fine, într-un vas mediu. Adăugaţi caisele uscate, extractul de migdale, brandy-ul şi albuşul de ou, după care amestecaţi-le bine.

Încălziţi o tigaie mică timp de 1 minut la foc mare, pentru a coace migdalele până devin aurii. Când sunt gata, amestecaţi-le cu mixtura de fructe. Cu o lingură, luaţi din amestecul rezultat şi presaţi uşor în fiecare jumătate de caisă, asezonând cu puţin zahăr brun pe fiecare. Acoperiţi vasul cu o folie şi apoi coaceţi la cuptor, timp de 25 de minute.

Îndepărtaţi folia, creşteţi temperatura la 200 de grade şi coaceţi până toppingul devine auriu copt, cam 5 minute. Serviţi-le cu poftă, calde sau cu puţină smântână light. Fiecare porţie are 174 de calorii.

Andreea Enea

Surse foto:

businessweek.com

gimmesomeoven.com

thehealthbenefitsof.net