Review: Asus X53E

Asus X53E este un laptop de 15.6 inch destinat celor care doresc un ecran mai mare, o performanţă mai bună şi ceva mai comod decât un netbook, fără pretenţii de mare frecvenţă sau alte caracteristici speciale ale unui laptop scump. Este un echilibru greu de obţinut, dar cu un ecran bun şi solid construit, acest laptop Asus câştigă startul.

Exemplarul de test a venit colorat roz intens, dar există variante de negru şi argintiu, sau albastru si roşu pentru cei cu gusturi mai extravagante. Având o grosime între  31 şi 36 mm şi o greutate de 2.62 kg, Asus nu este deosebit de subţire sau portabil. Cu toate acestea, testerii au fost impresionaţi de construcţia sa. Deşi balamalele cam scârţâie şi ecranul pare cam flexibil, corpul de aluminiu este solid.

Ecranul. Ne place ecranul de 15.6-inch. LED-urile şi rezoluţia de 1366 x 768 asigură o  bună luminozitate, un contrast bun şi îl fac uşor de utilizat fie într-o cameră  în penumbră sau într-un birou bine luminat. Culorile sunt vibrante şi clare şi numai suprafaţa exterioară extrem de reflectorizantă iese din nota generală. Sunetul este de putere medie, dar audibil.

Tastatura şi touchpad-ul. Lucruri bune se pot spune şi despre tastatură şi touchpad. Tastatura în stil de dale are taste bine dimensionate şi un aspect familiar şi deşi manevrarea ar putea fi mai precisă, impresia generală este favorabilă. Touchpad-ul este mare şi neted, şi punctează precis. Este un laptop pregătit pentru solicitări serioase.

Porturi şi conexiuni. Conectivitatea oferită este un indicator bun al preţului, avem doar trei porturi USB 2, tehnologie Ethernet 1GigE, un slot pentru card memorie SD şi o ieşire video HDMI, dar fără eSATA sau USB 3. Standardul wireless 802.11n prezent pentru a oferit o viteză de conectare adecvată în teste.

Specificaţii şi performanţe. X53E  vine cu Intel Pentium B940, RAM de 3GB şi  placă grafică Intel HD. Procesorul dual-core Pentium B940 se bazează pe aceeaşi tehnologie ca Sandy Bridge Core i3, i5 si i7, fără a avea toate caracteristicile. Ca atare e mai lent şi face greu faţă la mai multe task-uri simultane.

Pentru uz general, editare de text şi navigare pe web sau prelucrare foto, X53E se descurcă bine. Pentru jocuri mai avansate sau grafică intensivă, are însă nevoie de mai mult. Hard disk-ul de 320GB şi DVD-ul oferă un spaţiu amplu de stocare iar X53E câştigă puncte şi la fast boot.

Bateria. Durata de viaţă a bateriei este surprinzător de bună, cu mai mult de patru ore de redare de film după o singură încărcare, şi aproape patru ore şi jumătate de navigarea pe web printr-o conexiune Wi-Fi. Un laptop bun care merită banii.

Pro: ecranul bun, durata de viaţă a bateriei şi construcţia de calitate

Contra: performanţe limitate, grafica 3D lentă

Irina Plişcă