Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producători de apă îmbuteliată din România, susţine iniţativa Legea Apei, prin care se cere modificarea actualei legislaţii, în sensul etichetării corecte şi complete a apei îmbuteliate, precizând şi cantităţile de nitraţi pe care apa le are în componenţă.
Rio Bucovina a inclus informaţii despre cantitatea de nitraţi şi nitriţi încă de anul trecut, pe toate etichetele de apă minerală naturală Bucovina. Astfel, pentru apa plată, cantitatea de nitraţi este de 5.01 mg/l, în timp ce apa carbogazificată are în compoziţie 2.37 mg nitraţi/l, iar nitriţii, pentru ambele tipuri de apă minerală naturală, sunt sub 0,05 mg/l (date înscrise pe etichetă, conform analizelor Societăţii Naţionale a Apelor Minerale din România – SNAM).
Conform legislaţiei în vigoare, HG 1050/2005, limita maximă admisă pentru nitraţi este de 50 mg/l. Cu o concentraţie de 5,01 mg nitraţi/l, apa minerală naturală plată Bucovina se situează cu mult sub această limită, fiind certificată de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu (IOMC) pentru a fi folosită în alimentaţia sugarilor şi copiilor mici, în concordanţă cu prevederile Ordinului nr. 978/2006 publicat în Monitorul Oficial nr. 707/2006 şi a hotărârii nr. 1020/2005.
Mai mult decât atât, Rio Bucovina propune ca toţi producătorii care comercializează apă recomandată pentru prepararea hranei bebeluşilor, să menţioneze pe etichetă şi cantitatea de fluoruri din compoziţie. Aceasta cerinţă este în conformitate cu actuala lege a apei, HG 1050/2005, care stipulează ca apa minerală naturală recomandată consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani, să nu aibă o concentraţie de fluor mai mare de 1,5 mg/l. Apa minerală naturală necarbogazificată (plată) Bucovina conţine un procent de 20 de ori mai mic decât cel maxim admis, respectiv de 0,048 mg/l.