Toate viitoarele mămici îşi doresc să aibă un copil sănătos, însă pentru ca acest fapt să fie posibil trebuie să se asigure ca şi ele sunt sănătoase. Numeroase cercetări ştiinţifice au arătat că femeile care primesc o cantitate suficientă de de acid folic, zilnic, înainte de momentul concepţiei şi în primele luni de sarcină, beneficiază de o scădere a riscului de a avea un copil cu un defect neural de pana la 70%.
Sănătatea corpului începe de la sănătatea celulelor, iar aceasta depinde, la rândul ei, de reproducerea continuă şi fără erori a ADN-ului. Antioxidanţii joacă un rol principal aici, căci ei pot neutraliza radicalii liberi, inamicii ADN-ului. Totuşi, cercetari recente arată ca ei nu sunt suficienţi şi că acidul folic este cel puţin la fel de important în asigurarea replicarii corecte a ADN-ului.
Rolul acidul folic
Acidul folic (sau vitamina B9) participă la sinteza adeninei şi timinei, doi dintre cei patru acizi nucleici care intră în compoziţia genelor, a ADN-ului şi a cromozomilor. De asemenea, el este necesar pentru metabolismul corect al amino-acidului esenţial metionina, care se găseşte în principal în proteinele animale.
Deoarece nu poate fi produsă de organism, această vitamină trebuie luată din diverse alimente. Fiind o substanta hidrosolubila, acidul folic nu ramane prea mult timp in corp, asa ca trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient.
Acidul Folic se gaseste atat sub forma naturala, in legumele verzi (brocoli, spanac) si in unele fructe si sucuri (sucul de portocale), cat si sub forma sintetica, in diverse complexe vitaminice si in produsele alimentare fortificate, ca painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine.
Acidul folic este vitamina care ajuta la inchiderea corecta a tubului neural, oferind posibilitatea dezvoltarii corecte a coloanei vertebrale si a creierului. Lipsa lui este asociată cu o largă gamă de afecţiuni, de la boala Alzheimer la arteroscleroza, atac de cord, osteoporoza, cancer cervical şi cancer de colon, depresie, demenţă, pierdera auzului şi, bineînţeles, anomaliile tubului neural. Lista bolilor ale căror cauze includ lipsa de acid folic este în continuă crestere, ca şi dovezile că cele mai multe dintre aceste boli pot fi evitate sau vindecate prin suplimente.
Care este rolul acidului folic în timpul sarcinii?
Studii repetate au aratăt că femeile care primesc o cantitate suficientă de de acid folic, zilnic, înainte de momentul concepţiei şi în primele luni de sarcină, beneficiază de o scădere a riscului de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implică dezvoltarea incompletă a creierului si a măduvei spinării) de până la 70%.
Cele mai frecvente defecte neurale sunt: spina bifidă (o închidere incompletă a măduvei spinării şi a coloanei vertebrale), anencefalia (o subdezvoltare severă a creierului) şi encefalocelul (când ţesutul cerebral proemină spre exterior printr-o deschidere anormală a craniului). Toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcină, de obicei înainte ca femeia să realizeze ca este însarcinată. De aceea este atat de important ca femeile de vârsta procreativă sa aiba un aport zilnic corespunzător de acid folic, ci nu doar cele care plănuiesc să rămână însărcinate.
„Doza dovedită ca eficientă pentru prevenţia apariţiei malformaţiilor de tub neural este de 1mg/zi de acid folic înainte de sarcină şi timp de 3 luni în timpul acesteia. Alte suplimente care ar mai fi necesare unei femei însărcinate pentru ca bebeuşul să se dezvolte normal sunt formulele de vitamine si aditivi special compuse pentru gravide, acestea asigurand suplimentul necesar de calciu, iod, vitamina D.”, a afirmat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii, din cadrul clinicii Fertilia (www.fertilia.ro).