Sărbătoarea iei în AFI Palace Cotroceni

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătorită în data de 24 iunie, AFI Palace Cotroceni găzduiește o expoziţie inedită cu ii tradiţionale româneşti.

Expozitie_Ziua Universala a IeiMaiastra_Povestea nespusa a Iei

Timp de o lună, până în data de 24 iulie 2014,  iile pot fi admirate pe coridorul Champ Elysees din centrul comercial. Acesta este al doilea an în care, de Sânziene, femei de pe tot globul poartă ii, gestul simbolizând formarea unei hore nemărginite a Drăgaicei.

Expoziţia din cadrul AFI Palace Cotroceni este relizată în parteneriat cu Galeria Galateca şi La Blouse Roumaine.

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită pentru prima oară de galeria de artă contemporană şi design Galateca, în urma unui demers iniţiat de comunitatea social media, La Blouse Roumaine., pe 24 iunie 2013, în ziua de Sânziene.

Anul trecut, şase continente, 48 de ţări, 109 localităţi şi 143 de evenimente au sărbătorit cămaşa tradiţională românească.

Ia de sărbătoare, ia de lucru și ia de ceremonial au însoțit femeia pe tot parcursul vieții. Ca orice veșmânt tradițional-ceremonial, ia constituie o secvență  a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul și prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam.

Tema expoziției din AFI Palace Cotroceni este  „Maiastra, povestea nespusă a iei”, având în centrul ei, ia ca obiect de artă și obiect identitar.

AFI Palace Cotroceni are o lungă implicare în sprijinirea tradiţiilor şi valorilor româneşti, nu de puţine ori organizând evenimente de susţinere a sportivilor români, a cazurilor sociale naţionale sau a sărbătorilor naţionale.

Pentru mai multe informaţii despre noutăţile din AFI Palace Cotroceni puteţi accesa pagina de web www.aficotroceni.ro sau pagina oficială de Facebook AFI Palace Cotroceni.