Secreţia mamelonară şi bolile pe care le semnalează

Eliminarea unor fluide care apar la nivelul mamelonului când femeia nu alăptează poartă numele de galactoree sau secreţie mamelonară. Deşi sesizarea acestui fapt te poate îngrijora, acestea indică rareori o afecţiune gravă şi acest fenomen este tratabil.

Ce este secreţia mamelonară

Fluidele care apar la nivelul mamelonului, în situaţia în care femeia nu alaptează, sunt numite scurgeri mamelonare. Unul sau ambii sâni pot produce o secreţie mamelonară spontan sau când se comprimă mamelonul sau sânul. Secreţiile sânului pot avea aspect asemănător cu al laptelui, sau pot fii transparente, galbene, verzi, maro sau sanguinolente. Consistenţa acestora variază de la vâscos la apos.

Cauzele secreţiei mamelonare

Principala cauză de apariţie a acestor secreţîi anormale în lipsa gravidităţii este creşterea nivelului de prolactină în sânge. Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiză care are rolul principal de a iniţia şi de a regla activitatea mai multor hormoni. Cauzele care conduc la creşterea nivelului de prolactină sunt diverse. Cele mai frecvente sunt stresul, somnul, stimularea areolei mamare, sarcina, alăptatul sau procedurile chirurgicale majore. De asemenea, tumorile de hipofiză, contraceptivele orale, estrogenii, opioidele şi antidepresivele pot conduce şi ele la dereglarea nivelurilor de prolactină, favorizând astfel apariţia acestor scurgeri anormale.

 Apariţia unei secreţîi mamelonare cu sânge poate fi produsă de o tumoră benignă la nivelul canalului de excreţie al laptelui, de tip papilom (în 90% din cazuri) şi mai rar de formaţiuni maligne intraductale sau invazive. Secreţiile mamelonare care ridică suspiciuni sunt secreţiile mamelonare unilaterale, spontane, sanghinolente sau transparente.

De asemenea, afecţiunile endocrine de tipul acromegaliei, sindromului Cushing, boala Addison sau hipotiroidismului pot produce şi ele secreţii mamare.

În cazul apariţiei scurgerilor mamare purulente însoţiţe de înroşirea zonei, durere, febră şi mărirea în volum a sânului şi mamelonului, poate fi vorba de o mastită acută, cu sau fără abces mamar.

Cum o tratăm

„În urmă analizelor şi investigăţiilor, se va determină cauza apariţiei secreţiei mamelonare, iar tratamentul se va recomandă în funcţie de această cauză. De exemplu, în cazul unei secreţîi excesive de prolactină, se va administra o substantă care va inhiba acest exces. Secreţiile mamelonare sunt rareori cauzate de cancer, dar este posibil ca o secreţie să indice un cancer intraductal sau extraductal şi de aceea în cazul în care observaţi scurgeri anormale la nivel mamar este indicat să consultaţi cât mai urgent un medic specialist pentru a determina cauza şi a iniţia tratamentul.”, a explicat Dr. Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinte medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Printre tratamentele care se aplică în cazul galactoreei se numără exereza (îndepărtarea chirurgicală) în cazul unui adenom hipofizar (prolactinom), pentru adenoamele mari asociate cu alte semne clinice şi prescrierea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (care nu conţin cortizon), în cazul secreţiilor mamare benigne.

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar şi a colului uterin, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice și endocrinologice. Expertiza şi ultraspecializarea medicilor se concretizează în servicii medicale profesionale care au ca scop evaluarea corectă a stării de sănătate a pacientelor printr-un diagnostic precis şi rapid.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.donna-medicalcenter.ro,

http://www.facebook.com/donnamedicalcenter?ref=ts&fref=ts şi blogul

www.cancersan.blogspot.com

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti şi funcţionează de luni până vineri, între orele 9.00 – 20.00. Consultaţiile se fac pe baza de programare online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau la telefon 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.