Sfaturi ca să îţi păstrezi auzul sănătos

Auzul este una dintre cele mai importante funcţii ale corpului uman. Prin intermediul acestuia devenim o parte integrantă a lumii în care trăim. Începând din copilărie, când bebeluşii învaţă să vorbească imitând vocile celor din jur şi până la maturitate, auzul este un element indispensabil în viaţa unui om.

Aproape întregul nostru bagaj de cunoştinţe a fost acumulat prin ascultarea celor din jur, fie că este vorba despre părinţi, profesori, radio, sau chiar televizor. Muzica, sunetele din natură, vocile celor dragi aduc linişte şi pace în vieţile noastre, pe când auzul unei sirene, sau a unei alarme ne transmite instant sentimentul de frică.

Structura urechii

Urechea unui om este compusă din trei părţi: urechea externă, medie şi cea internă. Urechea internă este localizată în interiorul craniului. Aceasta este cea mai complexă. Ţesutul moale al urechii interne este compus din diferite tipuri de celule şi nervi. Pierderea auzului se întâmplă în momentul în care această parte a urechii este vătămată.

Pierderea auzului

Pierderea auzului poate fi determinată de mulţi factori: îmbătrânire, anumite medicamente, răni la cap; însă astăzi nu vom discuta despre ele, astăzi ne vom concentra pe pierderea auzului cauzată de zgomotele înalte.

Expunerea prelungită la zgomote puternice poate produce deteriorări la nivelul ţesutului moale al urechii interioare. Celulele şi nervii din interiorul urechii sunt distruse de expunerea repetată la sunetele înalte. Dacă îndeajuns de multe celule sunt distruse, auzul este vătămat permanent.

Cum îţi poţi da seama ce zgomote sunt prea puternice?

Daca te afli într-una din situaţiile de mai jos, înseamnă că zgomotul din jurul tău este prea puternic:

– trebuie să strigi ca să fii auzit;

– nu inţelegi ce spune persoana din faţa ta, datorită zgomotului din fundal;

– persoanele de lângă tine pot asculta muzica ce răsună din căştile tale.

În continuare vă vom prezenta cinci sfaturi pentru un auz sănătos.

Reduce expunerea la zgomotele puternice. Acest lucru se aplică în general oamenilor care lucrează în locuri unde este foarte multă gălăgie (de exemplu, lucrează cu utilaje grele). Acestora le recomandăm să îşi protejeze auzul cu căşti speciale împotriva zgomotelor puternice.

Foloseşte dopuri de urechi atunci când ştii că vei fi expus zgomotului pentru o perioadă lungă de timp. Dopurile de urechi din spumă se pot găsi în orice farmacie şi sunt foarte ieftine. Este recomandat să porţi dopuri de urechi atunci când mergi cu snowmobilul sau cu motocicleta, atunci cand foloseşti unelte electrice sau maşini de tuns iarba.

Nu folosi mai multe surse de zgomot în acelaşi timp. Încearcă să menţii un volum mediu atunci cand te uiţi la televizor, asculţi muzică, sau te joci la calculator. Şi mai important, nu le face pe toate în acelaşi timp!

Nu încerca să acoperi zgomotele nedorite, cu alte zgomote. De exemplu, nu da muzica din maşină mai tare pentru a diminua zgomotele cauzate de trafic şi nu da televizorul mai tare, pentru a scăpa de zgomotele făcute de aspirator.

Fă controale periodice. Este foarte important ca un doctor să-ţi verifice auzul cel puţin o dată pe an. Am văzut cu toţii ce rol important joacă acesta în viaţa noastră, iar o vizită la medic ne poate alunga orice teamă în legătură cu sănătatea auzului nostru.

 Andreea Bocriş

 Surse foto:

hearingtestor.com

eheandme.com