Sfaturi de urmat pentru creşterea fericită a copilului tău

Odată ce a împlinit trei ani, copilul va începe să pună mii de întrebări părinţilor. Desigur, prima pe listă este „De ce?”. Este foarte important de ştiut că, oricât de obosiţi sau stresaţi aţi fi, trebuie să le răspundeţi prin cuvinte simple, care să nu fie greoaie, ajutându-l să înţeleagă ceea ce vrea să afle fără dificultate. Totodată, aşa îl ajutaţi să îşi îmbogăţească vocabularul. Copilul va fi foarte fericit când va observa că este tratat cu interes de către oamenii din jurul său, când observă că cei „mari” îi acordă atenţie.

Ceea ce doreşte copilul este un răspuns care denotă un sentiment de certitudine. Sunt părinţi care oferă nişte răspunsuri foarte „matematice”, total străine pentru micuţ. Deşi întrebările lui vi se par plictisitoare sau enervante, nu trebuie să îi arătaţi acest lucru. Este total greşit! Copilul se va simţi neîndreptăţit.

În această perioadă a creşterii sale este important să îi citiţi diverse povestioare, să coloraţi împreună cu el, să desenaţi şi să îl învăţaţi cântece. Jocurile educative ajută enorm la îmbogăţirea bagajului de cuvinte. De asemenea, îl puteţi însoţi la înot, ski sau orice alt sport pe care îl consideraţi potrivit pentru copilul dumneavoastră. Îl va ajuta să se dezvolte frumos şi să fie curajos.

Este perioada în care copiii copiază orice. Toate cuvintele pe care le aud sunt folosite de către aceştia cu foarte mare „putere”, deşi sunt nişte expresii triviale. Pe de o parte, trebuie să ştiţi că el nu cunoaşte sensul real al cuvintelor.  Părinţii trebuie să îşi păstreze calmul şi să acţioneze degajaţi,  să-şi controleze chiar ei tonul  şi expresiile feţei atunci când sunt supăraţi sau deranjaţi, expresii care să arate copilului că ei nu sunt de acord cu ceea ce face el, că nu este deloc bine.

Încercaţi să acordaţi copilului dumneavoastră cât mai mult timp. Oboseala nu trebuie să intervină atunci când vă jucaţi, ori vorbiţi cu el. Toate acestea îl ajută să nu aibă deficienţe de vorbire. Dezvoltarea limbajului depinde în mare măsură de o interacţiune permanentă. Totodată, explicaţi-i cu mare atenţie lucrurile pe care nu are voie să le atingă.

La patru ani copilul începe să devină din ce în ce mai independent, iar asta datorită perioadei în care a învăţat multe lucruri de pe urma activităţilor.

Lasă-i cale liberă pentru a se exprima!

La cinci, șase ani curiozitatea sporește, dar copilului îi va plăcea nespus să se joace cu alţii de vârsta lui. Încetul cu încetul, ceilalţi copii vor fi pe primul loc. Stabileşte-i, așadar, un program de joacă!

Sursa foto: zimbio.com

Articol scris de Madalina Tataru