Sistemul de spălare auto în regim self-service există în țările din vestul europei de cel puțin 20-30 ani, fiind un serviciu eficient și cu o plaja largă de clienți. De accea, în 2013 Andrei Țăranu, a lansat în Iași, spălătoria auto în regim self-service “ La Jetoane “. După cum sugestiv îi spune și numele, aceasta functionează prin achiziționarea unui jeton în valoare de 5 lei, iar mai apoi poți folosi o boxă de spalare a mașinii, după bunul plac.
“Sistemul de spălare în regim de self-service există în țările din Vestul Europei de cațiva zeci de ani iar acest sistem l-am văzut în repetate rânduri în deplasările din afara țării, unde am și testat un astfel de sistem. În primă instanță nu am avut încrederea necesară ca un astfel de sistem va avea <priză> la publicul român dar odată cu deschiderea primei locații din Iași în 2013 mi s-a demonstrat contrariul.” Andrei Țăranu, fondator “La Jetoane”.
Idee de business a avut impact iar mai târziu, în 2017, au luat naștere alte 2 locații. În momentul de față există 3 spălatori self-service operate de “La Jetoane” în Iași, și dorința de a se extinde în toată țara, în sistem de franciză. În momentul de față cele trei locații din Iași ajung in 2018 la o cifră de afaceri de 400.000 Euro iar de curând s-a semnat prima franciză “La Jetoane” ce urmează a fi implementată în orașul Bârlad.
“În ultimul am s-au pus bazele sistemului de franciză, a manualul operațional, iar ca un element de noutate, sistemul de franciză pe care îl implementăm va avea ca și componentă și un manual de service, manual ce îi va permite francizatului să își serviseze în regie proprie echipamentele instalate de către noi în locația de spalare. Există și o componentă de service de care se ocupă personalul autorizat să facă operațiunile acestea dar dorim să ajutăm francizatul cu un astfel de manual întrucât există situații în care se poate interveni asupra echipamentelor în timp util astfel încât să nu fie afectată activitatea locatiei de spălare.” Andrei Țăranu, fondator “La Jetoane”
Principalele atuuri ale unui astfel de business sunt costul redus al serviciului pentru clientul final, timp redus petrecut în cadrul locației de spălare, siguranța dată de faptul că proprietarul mașinii este direct implicat în procesul de curățare și nu are nimeni acces în mașina sau în preajma mașinii și, în unele cazuri există și elementul de distracție, mai ales în rândul target-ului de vârstă 18 – 24 ani.
Deloc de neglijat este și faptul că acest business este un unul care nu necesită mulți angajați, 1 maxim 2 angajați per punct de lucru. Acest tip de business este foarte simplu de administrat și de controlat, chiar și de la distanță iar un alt mare atuu de business este cashflow-ul mereu pozitiv pentru că orice client achită serviciul în avans.
Pentru achiziționarea unei francize “La Jetoane”, implementată la cheie, incluzând structurile de metal, aparatura utilizată, traning și branding, este necesar ca francizatul să dețina sau închirieze/concesioneze un tern corect dimensionat în funcție de numărul de boxe pe care dorește să îl implementeze și să dispună de un capital de investiție de aproximativ 15-17.000 Eur / boxă de spalatorie.
În funcție de perioada anului în care se încep lucrările și de rapiditatea cu care se emit actele, timpul mediu de implemantare al unei locații este 6-9 luni iar amortizarea investiție se face în aproximativ 24-30 de luni
În momentul de față locațiile “La Jetoane” au o medie de 300-400 de spălări zilnice și un apogeu de 650 de utilizari zilnice a serviciului însă, studiu de fezabilitate a reliefat faptul că, în funcție de dimensiunea spațiului li de costurile fixe lunare, o locație necesită un minim de 150 de spălări zilnice pentru a fi profitabilă.
Pentru mai multe detalii nu ezitați să consultați sectiunea “Franciza” de pe siteul www.lajetoane.ro.