Spune nu durerilor musculare cu ajutorul electromiografiei

Cele mai recente studii, realizate de Comisia de Statistică a Uniunii Europene arată că 3 din 4 persoane suferă de distrofie musculară. Afecţiunile musculo-scheletice (AMS) rămân, în continuare cele mai frecvente probleme de sănătate prezente în statele UE. Acestea afectează angajaţii din toate sectoarele de activitate, cele mai ridicate rate înregistrându-se în agricultură şi construcţii.

Electromiografia (EMG) este un examen medical folosit pentru a înregistrară activitatea electrică a muşchilor. Când muşchii sunt activi, aceştia produc impulsuri electrice, direct proporţionale cu nivelul activităţii musculare. Acest tip de investigaţie poate fi recomandat doar de medicul specialist, în cazul depistării unor activităţii electrice anormale de la nivelul muchilor, survenite în boli şi afecţiuni precum distrofie musculară, inflamaţii musculare, leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mâinilor şi picioarelor), scleroza laterală amiotrofica, miastenia gravis şi hernie de disc.

„Centrul Medical Focus oferă posibilitatea de investigaţie neurologică prin efectuarea electroencefalogramei computerizate, examen medical cunoscut şi sub numele de EEG. Această investigaţie are la baza înregistrarea cu ajutorul unui sistem performant de ultima generaţie a activităţii electrice a creierului. Investigaţia este foarte utilă pentru diagnosticarea diverselor afecţiuni neurologice post-traumatice, a epilepsiei, a migrenelor, a tulburărilor de somn şi a formaţiunilor tumorale., a declarat Dr. Tudor Dimitrie Lupescu, medic primar neurologie la Centrul Medical Focus.

Când este recomandată electromiografia?

În general, electromiografia este recomandată în următoarele cazuri: pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slăbiciune musculară; pentru stabilirea diferenţelor dintre slăbiciunile musculare provenite de la afecţiuni la nivel muscular şi cele provenite de la afecţiuni ale sistemului nervos; pentru stabilirea diferenţelor dintre slăbiciunile muşchilor datorate afecţiunilor propriu-zise, şi a celor datorate nefolosirii muşchilor la parametrii normali datorită durerilor sau lipsei de motivaţie.

În cazul adulţilor electromiografia nu presupune pregătiri speciale. Dacă, însă testul va fi efectuat unui copil, este indicat să aveţi o discuţie deschisă cu acesta pentru a-l familiariza cu procedura cerută de electromiografie.

Electromiografia este formată din două etape şi anume: eletroneurografia în care, prin aplicarea unor stimuli electrici, este evaluată conducerea motorie şi senzitiva prin nervii periferici, şi electromiografia în care, cu ajutorul unui electrod ac aplicat în muşchi, se evaluează afectarea acestuia.

Examenul detectării activităţii musculare consta în înregistrarea activităţii electrice spontane a unui muşchi, mai întâi în repaus, apoi în cursul unei mişcări voluntare, cu ajutorul unui electrod, cel mai des în formă de ac, înfundat în muşchi prin piele şi legat la un aparat care furnizează pe un ecran şi pe hârtie un grafic, succesiune a unor unde sub formă de limbă, fiecare reprezentând contracţia unei unităţi motorii (grupa de celule musculare comandate de una şi aceeaşi celulă nervoasă).

Examenul de stimulare şi de detectare a activităţii musculare se bazează pe aceleaşi principii dar procedează în mod diferit, stimulând un nerv printr-un curent electric de scurtă durată, nedureros. Nervul declanşează atunci propriile reacţii electrice care se propagă în toată lungimea sa înainte de a fi transmise muşchiului corespunzător, de unde ele sunt culese. Se poate astfel, pe de o parte să se calculeze viteza de conducţie prin nerv şi, pe de altă parte, să se studieze conducţia neuromusculară.

Procedura şi costuri

Acele sunt de unică folosinţă iar întreaga procedură poate fi moderat dureroasă şi poate produce sângerare uşoară. În momentul introducerii acurilor (electrozilor) până la nivelul muşchilor este posibil să resimţiţi o senzaţie de disconfort fizic, asemănător unor puncţii (injecţii intramusculare). După efectuarea electromiografiei veţi simţi o uşoare durere la nivelul muşchilor testaţi, durere care va dispărea după câteva zile.

Electromiografia nu prezintă riscuri majore. Este posibil să resimţiţi timp de câteva zile o uşoară durere la nivelul muşchilor care au fost testaţi.

„Nici una dintre cele două proceduri nu necesită pregătiri speciale. Pacienţii pot mânca, pot lua medicamente. În cazul administrării unui anumit tip de medicaţie precum cel cu anticoagulante sau antiagregante se recoamda întreruperea temporară, cu 4-5 zile înainte de investigaţie. De asemenea nu există nici un risc ca supunerea la investigaţie să agraveze evoluţia bolii”, a mai explicat Dr. Tudor Dimitrie Lupescu.

Examenul se desfăşoară într-un cabinet medical sau în regim de consultaţie spitalicească, fără o pregătire deosebită, şi durează între 20 şi 30 minute. O astfel de investigaţie porneşte de la preţul de 220 lei.

Despre Centrul Medical Focus

Centrul Medical Focus din Bucureşti este un prestator important în sfera serviciilor medicale, deoarece reuneşte trei aspecte care stau la baza unui act medical complet: aparatura de ultima generaţie, o echipă medicală de renume şi specialităţi diverse, atât medicale cât şi chirurgicale, inclusiv un bloc operator modern, dotat la cele mai înalte standarde.

Centrul Medical Focus dispune de cel mai modern Bloc Operator şi Compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă, capabil să efectueze intervenţii chirurgicale prin spitalizare de zi. În acest fel pacientul poate să revină la domiciliu chiar în ziua intervenţiei medicale.

Printre tehnicile de actualitate, care diferenţiază Centrul Medical Focus de alte centre, se numără: elastografia sanului, electomiografia şi examinarea OCT – tomografie în coerentă optică retiniană.