Știi să porți o rochie?

O femeie într-o rochie roșie se poate descurca fără introduceri, însă nu și fără pază”, spunea scriitoarea Ronna Jaffe. Nu există nimic precum privilegiul de a purta o rochie atunci când știi că ai un număr nelimitat de alte opțiuni.

Când alegi să potrivești o bluză cu o pereche de pantaloni sau cu o fustă, ai nevoie de creativitate și de stil, însă câteodată este mai simplu să te îmbraci într-o rochie și gata, poți trece la accesorii și încălțăminte.

Decizia de a purta o rochie în secolul nostru indică precizie și feminitate. Doar gândește-te la Virginia Williams în Fairly Legal. Nimic nu spune profesionalism precum o femeie care poate purta o rochie croită până la genunchi cu o pereche de pantofi de 10 cm.

Când cumperi o rochie, ar trebui să îți cunoști forma corpului – silueta în formă de măr, pară, dacă ești voluptoasă sau ai o siluetă masculină etc – și să alegi un stil de rochie care îți conturează linia trupului. Dacă ai o talie mică, accentueaz-o cu o curea. Dacă ai umeri largi, cumpără o rochie care are un decolteu în formă de V.

Și indiferent de siluetă, alege o rochie simplă croită pe corp. De fapt, indiferent de tipar, fă-i ajustările necesare și ai grijă de ea, fiindcă rochiile sunt o investiție.

Pentru silueta în formă de para (Charlotte din Sex and the City, Eva Longoria, Kate Hudson) poți alege o rochie care îți pune în evidența partea a superioară a corpului, precum rochiile baby doll sau rochiile petrecute.

Pentru silueta voluptoasă sau sub formă de clepsidră (Marilyn Monroe, Kate Winslet, Salma Hayek, Drew Barrymore, Scarlet Johansson) încearcă o rochie croită pe corp, rochia petrecută sau o rochie fără bretele.

Siluetei în formă de măr sau siluetei masculine, care are umerii mai mari decât șoldurile, picioare suple și de obicei un  posterior mai degrabă plat (Jennifer Hudson, Angelina Jolie, Elizabeth Hurley, Tyra Banks, Cameron Diaz), i se potrivește rochia lejera purtată cu tocuri și cu o curea subțire, o rochie la baza gâtului sau rochia tip trench.

Spre deosebire de pantaloni, nu ești îngrădită de înălțimea pantofilor când alegi o rochie. Sigur că în mod ideal, o pereche de pantofi stiletto îți lungesc picioarele și îți fac spatele foarte atractiv, însă și o pereche de sandale romane te pot face să arăți minunat dacă scena e mai puțin pretențioasă.

Nu îți fie frică să investești într-o rochie. Dacă e nevoie, economisește, fiindcă o rochie clasică  este ceva ce poți folosi ani de-a rândul, în cazul în care o îngrijești corespunzător.

Organizează-te astfel încât să cumperi o rochie nouă, în fiecare an. În 5 ani vei avea 5 rochii perfecte care vor putea fi purtate în continuare datorită stilului lor clasic.

Dacă vrei să ai doar trei rochii în dulap, alege-le pe acestea: rochia croită pe corp, rochia petrecută și o rochie neagră, scurtă. În cazul în care un model te avantajează, poți încerca mai multe culori. Ele te vor purta din fiecare zi, prin weekenduri și ocazii speciale, cu o binemeritată încredere în sine.

Veronica Enușcă

Surse foto:

topshop.com

oasis-stores.com

stylebop.com