Este posibil ca oamenii de știință, sau măcar omenirea, să cucerească lupta cu moartea? Și dacă da, până unde vor ajunge? Ce este posibil azi și ce vom putea face în viitor? Este tinerețea veșnică posibilă? Mai mult, este dezirabilă? Ce ar însemna acest lucru din perspectivele politică, socială, etică, religioasă?
Dacă predicţiile gerontologului Aubrey de Grey sunt corecte, prima persoană care va împlini 150 de ani deja s-a născut. El crede că va veni o vreme când oamenii vor merge regulat la doctor pentru mentenanță, care va include terapia genetică, terapia cu celule stem, stimularea sistemului imunitar și o serie de tehnici medicale create pentru a te păstra într-o formă perfectă.
Studiile lui de Grey se concentrează pe felul în care medicina regenerativă poate schimba procesul de îmbătrânire. Lucrează la dezvoltarea a ceea ce numește Strategies for Engineered Negligible Senescence, o strategie de reparare a țesutului, creată pentru a întineri corpul uman și pentru a-i mari nelimitat durata de viață.
Pentru unii, a trăi sute de ani nu este foarte tentant pentru că se naște ideea unei generații de oameni bătrâni și bolnavi, incapabili să se adapteze societății în care trăiesc. Însă de Grey spune că nu asta îl interesează, ci să prevină îmbolnăvirea oamenilor ca rezultat al bătrâneții, iar terapiile la care lucrează institutul condus de el vor putea oferi o viață mai lungă ca efect al unei sănătăți mai bune.
Terapia cu celule stem este concepută pentru a inversa orice tip de leziune, în particular pierderea celulelor atunci când acestea mor și nu sunt înlocuite automat.
În ansamblu, terapia cu celule stem este o terapie de transplant fiindcă substuie țesuturile afectate. Celulele stem sunt atât de primitive încât pot lua orice formă și funcție. Astfel că atunci când creezi o celulă somatică dintr-una stem, ea va fi nouă, așa cum un copil se naște tânăr.
Chiar acum se fac teste pe oameni cu traume la nivelul coloanei vertebrale, urmând ca în viitor să se folosească celulele stem pentru a vindeca inimile sau creierele bolnave.
Bolile de inimă, crede de Grey, sunt cauzate de acumularea unor produse moleculare rezultate din procesul metabolic pe care corpul nu le mai poate elimina. Identificarea enzimelor prezente la alte specii care pot distruge aceste molecule și apoi aplicarea acestei tehnologii la oameni ar putea să ajute la creșterea duratei de viață.
Terapia de reîntinerire cu hormoni a demonstrat că poate determina creșterea masei musculare, reducerea masei adipoase sau îngroșarea pielii. Ideea că hormonii sunt legați de îmbătrânire nu este nouă, dar a căpătat mai multă importantă odată cu rezultatele surprinzătoare obținute.
Hormonul de creștere scade continuu odată cu înaintarea în vârstă, iar înlocuirea acestuia a dus la semne dramatice ale revitalizării corpului. În prezent alți hormoni că melatonina, timozina sau testosteronul sunt testați pentru efectele lor asupra modulării activității celulare.
Mecanismele funcționării factorilor trofici sunt încă o problemă de presupuneri și studiu. Cercetătorii știu că aceste substanțe chimice stimulează operativitatea țesuturilor, cum ar fi mărimea și funcția mușchilor, însă felul în care lucrează hormonii este încă foarte complex și neclar.
Telomeraza este o enzimă, o proteină produsă de ceea ce oamenii de știință numesc gena tinereții. Lipsă telomerazei face că celulele să îmbătrânească. Când gena tinereții, care dirijează sinteza telomerazei, este blocată, celule încep să moară. Astfel încât în acest moment, știința încearcă să dezvolte substanțe care promovează producția telomerazei.
Toate astea nu ne vor da o vârstă precisă pe care o putem atinge, fiindcă ea va fi determinată de alte cauze, cum ar fi accidentele. Dar nu ar trebui să existe o limită impusă de momentul în care te-ai născut, pentru că scopul mentenanței este să funcționează continuu.
Veronica Enuşcă
Surse foto: