Stilul arhitectural al zilei: Art nouveau

Art nouveau este un stil modern, ce a fost adoptat cu precădere între 1890 şi 1920 iar apoi a fost reintrodus în anii ’60. Acest stil a apărut ca un răspuns la stilul neoclasic (care imita proporţiile şi motivele greco-romane) şi la pomposul decor victorian.

Spre deosebire de formele geometrice rigide, caracteristice clădirilor neoclasice, stilul Art nouveau a introdus ideea de linii curbe şi modelele asimetrice. Deşi sunt folosite numeroase ornamente, acestea nu sunt atât de opulente, precum în perioada dominată de curentul rococo.

Decorul în stilul art nouveau este alcătuit din elemente florale, zoomorfe şi muze delicate specifice perioadei pre-rafaelite, cu păr lung şi corp armonios în locul îngeraşilor rotofei. Acest stil promovează ideea că orice poate fi transformat în artă şi arta poate fi accesibilă oricui, idee ce a influenţat mai târziu mişcarea postmodernistă. Stilul Art nouveau este o iniţiativă ce a pornit din Franţa şi s-a extins cu rapiditate în toată Europa şi apoi în America.

În România însă influenţele nu au fost atât de puternice. Regina Maria a fost printre puţinii susţinători ai acestui stil, adoptându-l pentru decorul interior de la Pelişor. Alte clădiri ce au influenţe de Art nouveau sunt Cazinoul din Constanţa, Palatul Cantacuzino şi Casa Dinu Lipatti. Alte clădiri incorporează elemente de Art nouveau cu specificul românesc.

În ceea ce priveşte design-ul interior stilul art nouveau presupune folosirea excesivă a unor elemente romantice. Totul are un aspect feeric. Motivele florale preferate sunt macii, liliacul, mugurii de trandafir, viţa de vie şi crengile de copac. Utilizarea florei şi a faunei marine este un element frecvent, mai ales a scoicilor şi a coralilor. Printre elementele zoomorfe cel mai des întâlnite sunt fluturii, porumbeii, lebedele, libelulele şi păunii.

Culorile specifice acestui stil sunt cele pastelate: verde deschis, lila, siena, culori aurii şi albastru. Pereţii sunt fie vopsiţi, fie se foloseşte tapet.

Stilul Art nouveau a introdus materiale noi, cum ar fi fierul şi oţelul (datorită Revoluţiei Industriale). Sticla este şi ea populară, ca şi ceramica.

În general încăperile trebuie să fie foarte înalte pentru a oferi un spaţiu suficient mobilei elegante. Piesele de mobilier au forme curbate, în special picioarele meselor şi ale scaunelor. Spătarul scaunelor este în general înalt, iar măsuţele sunt foarte joase.

Mobila este o combinaţie creativă de sticlă, lemn şi metal. Lemnul este de obicei pictat în motive florale, ca şi geamurile. Oglinzile mari sunt un element caracteristic la fel ca şi cuferele, cutiile de bijuterii pictate şi porţelanul.

Corpurile de iluminat sunt cu adevărat impresionante, sunt foarte colorate, unele pictate manual cu foarte multă minuţiozitate.

Este preferat parchetul, din lemn masiv de stejar, fiind foarte rezistent dar totodată elegant pe care poate fi plasat un covor mare şi colorat, în stil oriental.

Dintr-o casă decorară înstil art nouveau nu lipseşte niciodată piesa de bază, grandiosul şemineu, decorat cu motive florale.

În fiecare cameră se regăsesc foarte multe vaze cu flori şi pene de păun pentru a menţine acel sentiment primăvăratic.

Cristina Mîrzoi

Sursa foto:

cgarena.com

theartnouveaublog.blogspot.ro