Asociaţia Dietetică Britanică (BDA) trage un semnal de alarmă: nivelurile înalte de proteine din corp pot avea efecte secundare neplăcute. Acestea pot include greaţă, dar şi afectarea ficatului sau a rinichilor. Din aceste motive se doreşte inscripţionarea avertismentelor clare cu privire la ingredientele pudrelor şi tabletelor proteice pe ambalajul acestora.
Producătorii, însă, consideră consumatorii protejaţi deoarece s-au înregistrat doar 11 reacţii în 11 ani. Jane Griffin, fost olimpic şi dietetician britanic vorbeşte pentru BDA: “Cu cât aveţi mai multe proteine în dieta voastră, cu atât va trebui să scăpaţi mai repede de ea”. Se ştie foarte bine că proteinele ajută la creşterea masei musculare, iar oamenii care vor să facă acest lucru foarte repede, le folosesc în exces. Din acest motiv, suplimentele de acest gen au intrat sub incidenţa legii şi astfel va trebui să fie etichetate corespunzător cu ce conţin.
Cu toate acestea, un studiu Euromonitor care cercetează mărimea pieţei de produse a estimat că industria suplimentelor de sport a crescut cu 15 % faţă de anul trecut. S-a descoperit că unul din cinci oameni care merg la sală de mai mult de două ori pe săptămână folosesc suplimente, care pot lua forma batoanelor şi a pudrelor. Organizaţiile care se ocupă cu sănătatea sfătuiesc adulţii să evite consumul de mai mult de două ori pe săptămână doza recomandată de proteine (55.5 g pentru bărbaţi şi 45 g pentru femei ). În prezent BDA susţine că un consum excesiv de proteine adiţionale pentru o perioadă îndelungată poate provoca probleme de sănătate. Mai mult decât atât, BDA sfătuieşte consumatorii să ia proteinele din alimente naturale, cum ar fi carnea sau laptele.
Suplimentele proteice au şi reacţii adverse: senzaţie de nelinişte, anxietate, iritare. Asociaţia Creatorilor de Alimente Sănătoase, care reprezintă industria suplimentelor afirmă că suplimentele de sport au un record de invidiat în comparaţie cu alte alimente sau medicamente.
Sursa foto:
http://blog.vitaclub.ro
http://www.doctor.info.ro