În prima parte a acestui articol m-am oprit la schimbarea unui comportament negativ. În continuare să vedem mai exact cum stă treaba cu aceste comportamente, obiceiuri şi ce este de făcut ca să ni le schimbăm mai rapid şi eficient. Obiceiurile sunt coportamente învăţate şi puteţi învăţa să le eliminaţi sau să le modificaţi. Acest lucru durează de obicei cam o lună. De ce? Pentru că nu putem elimina dintr-o dată un comportament sau un obicei din viaţa noastră, mai ales dacă este unul care ne face să ne simţim comfortabil (deşi ştim că nu ne face bine). De asemenea, dacă încercaţi să schimbaţi mai multe obiceiuri în acelaşi timp, veţi avea parte de un eşec.
În primul rând trebuie să evaluaţi ce obiceiuri aveţi şi pe urmă să hotărâţi care din ele ar trebui schimbate. Că să vă ajute, trebuie să ştiţi că obiceiuirle sunt formate în timp şi că acţionează ca un mecanism care face parte din viaţa dvs fără să mai conştientizaţi acest lucru şi de multe ori nu ne dăm seama că un anumit comportament sau mod de a reacţiona la ceva este un obicei. Dar dacă le examinaţi mai atent puteţi găsi cauza principală a comportamentului şi astfel veţi face primul pas spre schimbare. Obiceiurile au avut nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a fi formate pe deplin şi este nevoie de angajament din partea dvs pentru a reuşi să rupeţi acel obicei. Autoimpunerea are efecte doar dacă este persistentă şi continuaţi să încercaţi chiar dacă simţiţi că nu faceţi progrese.
Obiceiurile de comportament nu sunt la fel de uşor de monitorizat ca obiceiurile fizice, cum ar fi fumatul. Uneori aveţi ca barometru doar sentimentele proprii care vă fac să vă simţiţi mai siguri pe sine. Este bine să aveţi spriinul prietenilor şi al familiei când sunteţi în proces de a schimba un comportament pentru că pot fi de mare ajutor oferindu-vă încurajare.
Cum să vă stabiliţi un obiectiv?
Pasul 1. Stabiliţi ce vă doriţi. Există 8 categorii principale de viaţă care trebuie să fie evaluate. Utilizaţi aceste pentru restul exerciţiului.
- Obiective materiale.
- Familia şi prietenii.
- Cariera.
- Sănătate şi sport.
- Timp liber.
- Spiritualitate.
- Creativitate.
- Latura emoţională.
Acum trebuie să vă gândiţi care sunt părţile din viaţa dvs care trebuie schimbate sau care vă fac să suferiţi şi să le notaţi pe o listă având în vedere toate aspectele vieţii dvs. Pentru fiecare element pe care îl scrieţi pe listă, treceţi în dreptul lui un corespondent pozitiv şi eventual un lucru pe care îl puteţi face pentru a schimba obiceiul care vă deranjează viaţa. Acordaţi prioritate acestor obiective, decideţi durata de timp posibilă de care aveţi nevoie pentru a lucra pentru schimbarea fiecărui obicei, comportament, puteţi stabili şi un deadline eventual (dar nu mai puţin de o lună, pentru a avea rezultate). Începeţi cu elementul căruia i-aţi acordat cea mai mare prioritate şi lucraţi la acel obiectiv. Evaluaţi-vă la sfârşitul fiecărei săptămâni şi bucuraţi-vă şi încurajaţi-vă cu rezultatele obţinute.
Ana Cârstocea
Sursă foto:
www.tstn.com
www.micx.name