Sustine lupta pentru VIATA

Luni, 10 septembrie, de Ziua Mondiala de Preventie a Suicidului, a avut loc evenimentul “Sustine lupta pentru viata”, incepand cu ora 18:30 in Parcul Izvor.

Evenimentul a avut drept scop constientizarea faptului ca suicidul a devenit o problema de sanatate publica care nu mai poate fi tratata cu indiferenta. In acelasi timp, a fost un prim pas catre o comunitate empatica, o comunitate care se implica activ.

Invitatii, dr. psihiatru Gabriel Diaconu, Silvia Dumitrescu si Florentina Opris s-au alaturat cauzei noastre, impartasind publicului din experienta lor profesionala si personala.

Dr. Gabriel Diaconu a indemnat la implicare: “toti avem veri, unchi, matusi, bunici care ori au incercat, ori chiar s-au sinucis. Putem sa facem mai multe pentru ei. […] Cheia de bolta a suicidului este pasajul la act. Este ceea ce separa persoana care doar s-a gandit tranzitor la asta, de persoana care chiar a murit din aceasta cauza.” De asemenea, a incurajat orice initiativa de a trata public subiectul suicidului, pentru ca numai implicand intreaga societate poate fi combatut: “Evenimentul de astazi este o premiera, dar sper ca si o deschidere pentru viitor, pentru ca avem nevoie sa vorbim despre acest subiect, sa invatam mai multe, sa ne informam si oameni tineri sa duca mesajul mai departe in comunitatile lor”.

Silvia Dumitrescu, recunoscuta pentru firea volubila si expansiva, a accentuat faptul ca  “nu putem trata problema suicidului ca fiind una individuala, unul dintre acele lucruri care se intampla intotdeauna altcuiva. Este, de fapt, o problema care ne priveste pe toti, pe noi ca societate. Ar trebui sa ne implicam activ. Cel mai simplu gest pe care il putem face este sa fim atenti la cei apropiati, fie ei familie, prieteni sau colegi. Cel mai simplu lucru pe care il putem face este sa ne pese”.

Mesajul transmis de Florentina Opris a fost unul optimist si motivational: “Viata este darul lui Dumnezeu pentru noi. Ce facem cu viata noastra este darul nostru pentru Dumnezeu”.

Baloanele albe: speranta si solidaritate

In cea de-a doua parte a evenimentului, toti cei prezenti au lansat sute de baloane pe fundalul Bolero-ului lui Ravel, in semn de speranta si solidaritate.

Panourile pentru mesaje au fost umplute cu mesaje de incurajare sau sfaturi venite din propria experienta, scrise de publicul participant.

Incepand de astazi, le vom transmite mai departe pe site-ul www.depresiv.ro, platforma cu informatii avizate, si pe pagina de Facebook, Dr. Pill.