T O X I C, primul film românesc despre alimentaţia modernă, se lansează pe DVD

Documentarul T O X I C, expus anul trecut într-o vizionare privată şi invitat ca film eveniment în cadrul Festivalului Internaţional de Film Astra de la Sibiu, se lansează acum pe DVD. Documentarul se va putea achiziţiona exclusiv de pe www.librarie.net, la preţul de 49.9 lei şi va fi însoţit de un cadou: binecunoscuta carte de bucate a profesorului Ghe. Mencinicopschi “Reînvaţă să găteşti – Revoluție în bucătărie”.

Plecând de la teoriile profesorului Mencinicopschi, documentarul T O X I C analizează, studiază şi desfiinţează alimentele moderne! Chiar şi cele pe care le considerăm a fi sănătoase, naturale, au fost puse sub semnul întrebării în cele 80 de minute de adevăr. Pornind de la întrebarea simplă „ce este alimentul?”,  prof. dr. Ghe. Mencinicopschi pune accent, prin filmul TOXIC, pe adevărata faţă a alimentului, studiindu-l în profunzime şi nu doar prin simpla observaţie.

„Atunci când analizăm un aliment, tendinţa generală este de a-i studia forma actuală. Însă, o bună analiză nu se leagă de forma prezentă, ci intră în trecut, ajungând la stadiul iniţial de matrice a alimentului respectiv. În momentul în care încercăm să stabilim dacă un produs este sau nu bun pentru noi, trebuie să ne întoarcem în timp pentru a vedea în ce mediu a crescut şi care au fost factorii care au acţionat asupra lui. Filmul T O X I C este primul care pune accent pe adevărata faţă a alimentului, pe studiul în profunzime şi nu pe simpla observaţie”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

O vizionare publică de succes

Documentarul regizat de Andrei Sota a avut un succes răsunător la public, umplând o sală de 800 de oameni la prima vizionare publică din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu.

Am plecat de la premiera filmului într-o stare de euforie, foarte fericită de succesul extraordinar pe care l-a avut la public documentarul TOXIC. Filmul a fost primit senzaţional de către public şi nu mi-a venit să cred când am vazut sala plină ochi, mai ales pentru că ştiam că la un film documentar nu vin niciodată mai mult de 50 de oameni! I-am privit pe spectatori, i-am văzut cât de fascinaţi erau de subiect şi cu câtă atenţie urmăreau fiecare cadru, iar sesiunea de Q&A de la final, la care profesorul Mencinicopschi şi regizorul Andrei Sota au participat cu foarte mare deschidere, ar fi durat până dimineaţa, dacă era posibil. Astfel, suntem încurajaţi să continuăm ceea ce facem deja de câţiva ani, pentru că voi, căutătorii de adevăr, sunteţi raţiunea noastră de a fi.  Vă mulţumim tuturor!”, spune Corina Pintilie – producător și GM Coreus.

Conştientizarea problemei alimentare

Documentarul ne arată că alimentele colorate, voluminoase şi lucioase nu sunt neapărat şi sănătoase, întrucât conţin din ce în ce mai multe chimicale care, cu timpul, se acumulează în organism. Aceste produse, lipsite de nutrienţi de bază şi pline de tot felul de substanţe dubioase, pot duce la otrăvirea organismului. Păcăliţi de aspectul atrăgător al legumelor, fructelor sau al cărnurilor suntem tentaţi să intrăm în cercul vicios creat de mâncarea de ”plastic”, golită de vitamine şi lipsită de calităţi nutriţionale.

M-am bucurat nespus când am realizat că persoanele din sală au înţeles principiile dezbătute în film, principii ştiinţifice, foarte greu de digerat în alte condiţii – iar toate acestea i se datorează regizorului Andrei Sota, cu ajutorul căruia Coreus reuşeşte să menţină aceeaşi linie de simplitate şi accesibilitate binecunoscută în urma succesului avut până acum cu cărţile produse“, mărturiseşte Ioana Voicu, director executiv Coreus.

„T O X I C este primul film documentar românesc care spune adevărul despre alimentele pe care le consumăm, despre provenienţa acestora şi despre adevărata lor compoziţie. Ne-am dorit, în plus, prin acest documentar, ca informaţia riguroasă şi imparţială să o facem accesibilă tuturor oamenilor care încearcă să-şi schimbe modul de viaţă şi să spună stop bombardamentului cu produse pline de tot felul de chimicale”, a mărturisit Andrei Sota, regizorul filmului, care conduce propria casă de producţie şi realizează filme independente.

Având în distribuţie nume precum Oreste Teodorescu – vedetă TV, dr. Cristina Bogdan – medic specialist naturopat, Bora Cokyapici – chef şi proprietar de restaurante, Silviu Socol – director general Fares Orăştie etc., filmul TOXIC ne face conştienţi de modificările din structura alimentelor, din procesele de creştere, transport, depozitare şi distribuire a acestora, care au condus către dispariţia informaţiei naturale din mâncarea de zi cu zi.

T O X I C este o producţie MAKINAFILM, un film realizat de Andrei Sota şi produs de Coreus după ideile prof. dr. Ghe. Mencinicopschi şi susţinut de Fares Orăştie.

Echipa care a participat la realizarea acestui film documentar: director de imagine ANDREI NAGY, set designer ALINA DAN/ ADA RADU, montaj şi naraţiune ANDREI SOTA, grafica şi visual effects ALEXANDRU PREOTEASA, sunet LAURA LĂZARESCU, regizor şi producător executiv ANDREI SOTA.

www.toxicfilm.ro